Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Vipinäviikko

 Menneelle viikolle osui monenlaista tapahtumaa. Kävin Kuoppilasjoella kuvaamassa toistamiseen veden alta ja olipas mukavaa huomata, että titit olivat löytäneet tiensä joelle kuivuudesta ja Tana Brun paljon puhutusta lohipadosta huolimatta. Kävimme Paulin kanssa kuvaamassa myös Kivikoskea. Pauli oli airoissa ja minä sain kuvata tuttua soutupaikkaa lohien näkövinkkelistä. Ensimmäisellä kuvauskerralla emme löytäneet kyttyrälohia, mutta kaksi tittiä osui pinnan alla kuljetettuun kameraan. Jatkamme kuvausta vielä ensi viikolla. Sen verran voi jo sanoa, että olipas mielenkiintoista nähdä tuo tuttuakin tutumpi paikka lohien silmin. Elokuvaamme on tulossa todella ainutkertaista materiaalia.


Kivikosken soutajat kuvaushommissa


Helteiden jatkuttua päätimme käydä pienellä automatkalla Kielajoella. Giellajohka on mitä mainioin lomakohde kalastuksesta ja puhtaasta luonnosta kiinnostuneille. Karigasniemen ja Kaamasen välissä sijaitseva lomakeskus pitää sisällään viihtyisät mökit ja ensiluokkaisen ravintolan. Omistaja-emäntä Anita Järvelinin valmistamat poronkäristykset tekivät kunniaa pohjoisen tunnetuimmalle annokselle. Vahva suositus tälle matkailuyritykselle.


Ravintola sijaitsee päärakennuksessa
 

Anita osaa asiakaspalvelun


Kirkas Kielajoki on taimenten ja harjusten koti


Keskiviikkona olimme Paulin kanssa Utsjoen hotellilla kuuntelemassa Maa- ja metsätalousministeriön tiedotustilaisuutta uudesta, lausunnolle tulevasta Tenon kalastussäännöstä. Samalla kuulimme ajankohtaisen katsauksen tämän kesän lohi-ja kyttyrälohitilanteeseen. Ministeriön edustajina olivat Tapio Hakaste ja Vesa Ruusila. Tutkija Panu Orellin lisäksi kuulimme pitkän uran tutkijana tehneen Eero Niemelän kommentteja nykytilanteeseen. Norjan kanssa neuvoteltu sopimus sisältää uusia elementtejä ja esimerkiksi mahdollinen kalastus voidaan aloittaa kun tietyt kutukantatavoitteet on saavutettu. Keskustelua herätti kovasti myös se, että Tenon alajuoksulle rakennettu patokokonaisuus ei ole toiminut ollenkaan niin kuin sen oli tarkoitus. Samoin merellä tapahtuva pyynti aiheuttaa luonnollisesti närää, varsinkin kun joella lohi on kokonaan rauhoitettu. 


Kolmikko Orell, Hakaste ja Ruusila vetivät keskiviikon tiedotustilaisuuden


Uutisia! Utsjoella on oma leipomo. Kevolle vastikään muuttanut Pieni Juurileipomo piti perjantaina popup-leipäkauppaa leipomonsa naapurissa Kevolla. Kävimme hakemassa leipiä samalla useampaa sorttia ja täytyy sanoa että tuoreet leivät maistuivat herkullisilta. Pian näitä leipiä saa Utsjoen kaikista kyläkeskuksista sekä Inarista ja Ivalosta. Nyt Utsjoeltakin saa tuoretta, oman leipomon leipää. Mahtavaa.


Pauli valitsee herkkuja leipäkaupan valikoimista


Hapanjuureen tehty herkku


Tänään kävimme Anittan kanssa Tenovuonolla. Reissu oli Anille ensimmäinen ja meille uutta oli tutstuminen Koppmollbuktan upouuteen päivätupaan. Tihkuinen ja utuinen sää vaihtui aamupäivällä nopeasti aurinkoiseen ulkoilukeliin. Tuttu kalapaikka antoi meille kaksi hienoa taimenta. Kalastuksen jälkeen askelsimme tuvalle, missä Helena loihti meille gourmet-tasoisen retkilounaan. Uskomattoman hienot maisemat kruunasivat makuelämykset. Itse tupa on todella hienosti rakennettu pieniä yksityiskohtia myöten. Koko Smalfjordin puoleinen seinä tuvassa on ikkunaa. Hyvällä onnella eväitä syödessä saattaa edessä nähdä vaikka ryhävalaan. 


Tenovuonon pulska taimen


Koppmollbuktan maja kuuluu Perletur-
reitistön nähtävyyksiin


Anitta ihailee tyyntä vuonon pintaa


Pääruokana söimme kurpitsalaksaa


Jälkiruokana mustikka-vadelmakiisseliä


Majan sisältä näkee upeat maisemat




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti