Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Keskikesän puuhasteluja

 

Tätä tekstiä kirjoittaessa kauan odotettu sade ropisee mökin huopakatolle. Tenon vesi on ehtinyt laskea jo ajankohtaan nähden harvinaisen alhaalle. Monet lähiseudun kivet paistattelevat kuivina korkealla joen pinnan yläpuolella. Hannunväylän yläpäässä oleva Hyljekivi on hyvä mittari vedenkorkeutta arvioitaessa, samoin lähes sen huopeessa oleva Haarakivi. Haarakiven "korvat" ovat jo pinnan yläpuolella, mikä kertoo jo kovin matalasta vedestä. Toivottavasti tämänpäiväinen ja tulevan viikon harvat sateet antavat lohille lisää tuoretta vettä kutunousun takaamiseksi.


Hyljekivi


Haarakivi


Olemme pistäytyneet harjuksenpyynnissä aika ajoin ja pysyneet tuoreissa kalaruoissa. Ilahduttavaa on ollut lohenpoikasten havaittu suuri määrä. Kristallinkirkkaasta vedestä poikaset on helppo huomata rantavedestä. Riittää kun on vain hetken liikkumattomana, niin kivien suojissa liikkuvat, eri ikäiset eväkkäät on helppo havaita. Veden heijatuksia poistavat polaroidut aurinkolasit helpottavat näkemistä olennaisesti.

Helena on taas harjusten kiusana


Tämä kymmensenttinen, kolmivuotias lohenpoika herkutteli vedenpinnan hyönteisillä


Läpeensä kalastukseen hurahtaneet Riku ja Simo poikkesivat tervehtimässä meitä matkallaan Sandfjordelvalle. Matkan aluksi kalamiehet ajoivat Tenovuonolle taimenenpyyntiin. Kalahaltiat olivat poikkeuksellisen myötämielisiä ja tarjosivat Rikulle sekä Simolle elämysten illan kookkaiden taimenien taivutellessa miesten vapoja tämän tästä. Aivan Norjan äärimmäisessä koilliskolkassa sijaitseva Sandfjordelva oli ennestään tuttu Simolle. Pienellä joella lohet ovat arkoja ja vaativat oman kalastustekniikkansa. Paikalla ollut suomalainen opas antoikin korvaamattomia vinkkejä, joiden huomioiminen palkittiin lohien muodossa. 


Simo ja Riku taimenvieheitä tarkastelemassa


Kamera on ollut jatkuvasti mukana kulkiessa. Loputtomat kuvauskohteet seuraavat toisiaan. Jo pelkästään luontoa tarkkaillessa kesä kuluisi täällä hujauksessa.


Kalalokki odottaa perkeitä Nollamissa


Pihalla käyvät kuukkelit ovat ilmeikkäitä ilmestyksiä


Kirjosieppo pörhistelee höyheniään yön viileydessä


Pikkutervakko ryhdikkäänä Vitosniemen rannalla


Kävimme taimenjahdissa Tenovuonolla tiistaina Osmanhovin kalamiesten Hemmon ja Jussin kanssa. Sää mantereella oli lämpimän kesäinen, mutta ennuste lupasi vuonolle 8-10 m/s tuulta. Ennuste piti täydellisesti paikkaansa. Suoraan mereltä puhaltanut tuuli nosti melkoiset aallot ja toi monenlaista roskaa mukanaan. Onneksi osasimme pukeutua sään mukaisesti ja saimme keskittyä itse kalastukseen. Vaikka ihan parvina eivät taimenet liikkuneet kalastuspaikallamme, oli saaliimme lopulta varsin mainio. Jussi väsytteli ensimmäisinä vuonokaloinaan komeat taimenet sekä kyttyrälohen, joita pyydetään nyt uudella padolla ylempänä Tana Brussa. "Tämä oli täydellinen kalareissu", totesi Hemmo paluumatkalla.


Hemmo ja Tenovuonon aallot


Jussin ensimmäinen taimen on rannalla


Kirkas kyttyrälohi on mainio ruokakala


Kolmen miehen saaliina kuusi taimenta, kyttyrälohi sekä kampela


Lähtiessä ilta taittui jo  yöksi


Kirkon lähettyvillä sijaitseva Utsjoen hautausmaa on vaikuttava paikka. Luonnontilainen hautausmaa  huokuu rauhaa ja harrasta tunnelmaa. Helanderin Sinikan ja Jounin lohimökeissä Aittisuvannolla moni on saanut sen ikuisen lohenpureman. Minä kuulun tähän samaan porukkaan. Sinikan ja Jounin viimeinen leposija on tällä hautausmaalla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti