Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Kuivaa, kuivaa

 Sateet ovat loistaneet poissaolollaan viime maanantain muutaman tunnin jaksoa lukuunottamatta. Kuiva maaperä taisi imaista lähes jokaisen pisaran viikkoja kestäneeseen "janoonsa", sillä Tenon vesi nousi hetkellisesti vain muutaman sentin. Siitä lähtien joen pinta on laskenut entisestään ja tulevalle viikolle ennustetut hellepäivät vähentävät vettä kiihtyvällä tahdilla. Vastapainona täytyy todeta, että vesi on nyt aivan kristallin kirkasta. Joen pohjanmuodot näkyvät törmältä tarkkaillessa erinomaisesti.

 Kalaakin tuntuu joessa olevan, sillä lohia ja kyttyrälohia nousi Tenoon jo ennen Tana Brun kalojenerottelupadon valmistumista. Lisäksi pato jouduttiin avaamaan Atlantinlohien keskeytettyä nousunsa keinotekoisen esteen alle. Kyttyrälohetkaan eivät menneet padosta lajittelukarsinaan niille suunniteltua reittiä. Patoa yritetään nyt hätäkorjata, mutta näyttää vahvasti siltä, että sitä ei saada toimimaan toivotusti. Tähän mennessä tämä kovin odotuksin rakennettu pato ei ole siis toiminut ollenkaan. 

Kyttyrälohia on pyydetty erilaisin verkoin pitkin koko Tenojoen vesistöaluetta. Onneksi tätä vieraslajia on noussut tähän mennessä paljon ennustettua vähemmän. Me seurasimme hetken Alakönkään alla tapahtunutta nuotanvetoa. 


Kyttyrälohen nuottausta Alakönkään alla


Me kävimme alkuviikosta katsomassa Tsarssijokea, joka on yksi Utsjoen sivujoista. Tsarssijoen putoukset ovat kuuluisia ja olivat näkemisen arvoiset vähästä vedestä huolimatta. 


Tsarssin monihaaraisen putouksen ääni kuuluu kauas


Hiipakat käyvät joka kesä Tenon varressa lohestuskiellosta huolimatta. Koko perhe nauttii luonnossa olemisesta ja yhteisestä tekemisestä. Saku oli varannut pohjoisen reissulle mukaan golfsetin ja jalkapallon. Johkamiellin pihamaalla käytiin tiukat mittelöt molemmissa lajeissa. Golfturnaus oli tasaista vääntöä mutta jalkapallossa Saku otti rankkareillaan murskavoiton. 


Hiipakan iloinen perhe


Anitta ja Pauli ovat myös Tenonvarren vakiokävijöitä. Kivikosken rannalla olevassa mökissä on mukava viettää kesälomaa lohen nousua seuraten. Hektisen työvuoden jälkeen on hyvä unohtaa kello ja keskittyä aivan muihin asioihin. Pariskunnan ensimmäiselle lomaviikolle osui myös Paulin syntymäpäivä. Lohimiehen syntymäpäiviä ei voisi juhlia sopivammassa paikassa. Kylmäkaltion suvannon rannalla herkuteltiin nuotiotulilla kypsennetyillä pihveillä salaatin ja paistettujen perunoiden kera. Jälkiruoaksi Helena taikoi mokkapalakakun nokipannukahvien kyytipojaksi. 


Pauli avaa lahjaansa


Vuosikerta näkyi kakun pinnassa


Halsterilla paistettu pihvi oli mahtava makuelämys


Kipaisimme yhtenä päivänä yhdessä myös Yläkönkään kodalla herkuttelemassa


Kaverukset ihailevat Yläkönkään kuohuja

Toki olemme kalastelleet muutamana päivänä viikon aikana. Harjukset ovat ihastuneet Kata-streameriin, josta on tullut uusi suosikkiperho. Näinköhän Kylmäkaltion reilun kokoinen taimen vielä erehtyy tähän perhoon. Se kävi jo katsomassa tätä koirankarvaperhoa vaarallisen läheltä...


Mukavan kokoisia harjuksia on tarttunut Kata-streameriin


Savustuspöntölle tuli käyttöä heti metsäpalovaroituksen poistuttua


Kamera on ollut ahkerassa käytössä. Pihapiirissä on liikkunut monia lintuja, jotka eivät ole vielä tarkentuneet kameran etsimelle. Postilaatikollekin on täällä mentävä kamera kaulassa.


Järripeipon ääni on helppo tunnistaa


Kuukkelit kesyyntyvät päivä päivältä


Tämä utelias ja peloton ketunpoika oli veljensä kanssa tien laidassa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti