Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 8. marraskuuta 2020

Isänpäivänä

 Tänään vietämme isänpäivää. Moni kalamies on saanut innostuksensa kalastukseen juuri isältään. Monet muutkin taidot ovat usein vanhemman polven opettamia. Kun kiinnostus on alkanut perheen ulkopuolisen henkilön innostamana, kyseessä on selkeästi oppi-isä. Oppi-isän merkitys voi olla niin suuri, että häntä voi juhlia tänä juhlapäivänä suurin menoin. 

Muistan elävästi lapsuudesta, kun isä lähti kalakavereidensa kanssa kesäisin Tenolle lohestamaan. Pettymys oli suuri kun kerta toisensa jälkeen sain kuulla olevani liian nuori mukaan otettavaksi. Odottelin seuraavat päivät Utsjoelta saapuvaa postikorttia, joka hädin tuskin ehti postilaatikkoomme ennen lohimiesten odotettua paluuta. Ja ne lohet, kuvat ja tarinat. Niitä riitti aina reissulta palanneelta seurueelta. Pääsin käymään Tenolla ensi kerran kun olin tuore koululainen. Kahden perheen yhteisellä kalareissulla pääsin istumaan oikein veneessäkin. 

Muutamaa vuotta myöhemmin pitkä odotus palkittiin. Olin kuulemma varttunut sen verran että pääsisin vihdoin mukaan kunnon lohireissulle. Isä, Toivo, totesi että nyt saa telttamajoitus vihdoinkin jäädä kun poika lähtee reissulle mukaan. Aittisuvannolla olisi kuulemma lohestajille sopivia mökkejä tarjolla. Reissu jäi ikuisesti mieleen. Pääsin heti väsyttämään lohta, polvet tutisten ja kytenyt innostus roihahti liekkeihin, jotka palavat yhä.


Isä tutuilla soutupaikoilla


Molemmat isoisäni menehtyivät syntymävuotenani. Isoisäni veljestä, siis isosedästä Aimosta sen sijaan on tullut oiva kalakaveri. Aimo on lohestanut kanssani vuosikaudet ja monet mieleenpainuneet hetket olemme kokeneet veneen laitojen sisä- ja ulkopuolella. Komeiden lohien lisäksi muutama yhdessä koettu kirvelevä karkuutus kuuluvat elämysrikkaisiin muistoihimme.


Aimo ja onnenpäivän lohi


Innostus kalastukseen näyttää periytyvän myös seuraavalle polvelle. Petu on jo kokenut lohimies joka väsytteli jo viisitoistavuotiaana miltei 18-kiloisen isomuslohen pappansa, siis Toivon toimiessa soutumiehenä. Tuo kesä jäi mieleen, olimmehan Tenolla peräti neljän sukupolven voimin. 


Petu ja nätti lohijalka Vitosesta


Hollolan Uistimen pikkujoulua ei järjestetä tänä vuonna, kiitos vallitsevan epidemian. Pitkä perinne katkeaa nyt, mutta osallistujien terveys on prioriteeteissä kärkisijalla. Teno 2020 - elokuva on juuri valmistunut. Se toimitetaan kaikille siinä esiintyville ja Uisteen lähipiirille joulukuun alkupäivinä. 


Elokuva on nyt editoitu


Kun tuossa alussa mainitsin sanan oppi-isä, niin loppuviikosta saimme kuulla pysäyttävän suruviestin. Musiikkineuvos Ossi Runne siirtyi taivaalliseen orkesteriin pitkän ja menestyksekkään uran päätteeksi. Hän oli todellinen herrasmies ja ammatillisesti yksi tärkeimmistä oppi-isistäni. Ossi oli valloittava persoona, jolla oli loistava huumorintaju. Upea muusikko ja taitava kapellimestari jaksoi olla kiinnostunut myös nuoremmista polvista. Ossi Runne vaikutti ratkaisevasti myös siihen että me, Helena ja minä, löysimme toisemme. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti