Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Tapahtumien viikko


Tenolla kalastaville tämä viikko on yksi vuoden jännittävimmistä. Lupakaupan aukeamisen ensi minuutit ovat ratkaisevat mikäli aikoo saada toivomalleen viikolle kalastuslupia. Viime maanantaina avautuneen lupakaupan luvat menivät suosituimpien viikkojen osalta muutamassa minuutissa. Tätä kirjoitettaessa on venelupia enää käytännössä Ala-Tenolle ja sinnekin vain loppukesän viikoille. Rantakalastusluvat on myyty lähes tyystin. Vain muutama lupa on enää jäljellä koko kesälle. Onneksi Norjan lupakaupassa on sen sijaan vielä runsaasti venekalastuslupia jäljellä. Hintakin on nyt kohtuullinen, kiitos koronan myötä tulleen valuuttaheilahtelun. Rantalupia ei Norjan lupakaupasta saa, sillä rantautuminen naapurimaan puolelle on toistaiseksi kielletty. Norjan lupakauppaa käyttävien on muistettava ostaa ensin Norjan valtion kalastuskortti. Sopivia kalastuslupia etsivän kannattaa palata Suomen lupakaupan, www.tenonkalaluvat.fi, sivuille säännöllisesti, sillä varattuja ja ostettuja lupia palautuu myyntiin viikoittain vielä kalastuskauden kuluessa.


Lohimies lempipuuhassaan


Torstai-iltana saimme seurata isolla porukalla Helenan suoraa "Retkitaitoja"-striimiä. Helena valmisteli aiemmin työharjoittelupaikalleen, Miete ry:lle, retkitaitoja esittelevän nettilähetyksen. Minä satuin kuulemaan tuon parituntisen esityksen sivukorvalla ja olin vaikuttunut sen sisällöstä niin paljon että pyysin Helenaa pitämään saman myös omalle kalastukseen ja retkeilyyn hurahtaneelle, ympäri Suomea asuvalle lähipiirillemme. Tuleva luonto-opas Helena tarjoili laajan, toista tuntisen retkeilypaketin johon kuului mm. suunnistustaidot, varusteet, tulenteko, jokamiehenoikeudet ja muutamia retkipaikkavinkkejä. Nyt odotamme jo kieli pitkällä tulevaa "Retkiruokaa"-striimiä. 


Helenan "Retkitaitoja"-stream vol.1


Laatusen miesväki palasi vielä hetkeksi verstaalle koukutuksen ja uimakoulun merkeissä. Koukutuspihdit ovat perin kätevät, varsinkin jäykempiä uistinrenkaita käytettäessä. Oikeat, tukevat otteet ovat osa turvallista koukutusta, jossa terävät koukut eivät missään tilanteessa lipsahda ihoon.


Lassi keskittyy koukutukseen


Koeuittoon olennaisesti liittyvässä vaappujen säätämisessä on myös muutama niksi. Koukuin varustettu vaappu voidaan ottaa kämmenen sisään turvallisesti, kunhan koukut roikkuvat sormien välissä. Vaapun ollessa tukevasti kädessä, voidaan nokkalenkkiä säädellä hampaattomilla pihdeillä toivotusti. Laatusten vaappuihin saatiin säädettyä erittäin eloisat ja ilmeikkäät uinnit. 


Elias uittaa, muu porukka seuraa


Tässä Eliaksen oikea ote säädettäessä 


"Kyllä näitä kelpaa ihailla"


Elias, Lassi ja Petri valmiiden vaappujensa kanssa


Laatusten värikirjoa


Sinikka saapui kylään ja kertoi haluavansa retkillensä oman pahkaisen retkilautasen. Sehän järjestyy, sillä annoimme hänelle palan pahkaa ja työkaluja käyttövinkkien kera. Isoon pahkaan syntyi aluksi sileä kuppi jonka ympärille oli helppo piirtää loput muodot. Tänään Sinikka pääsi hiomaan jo ulkopintaa. Tähän retkilautaseen tulossa todellinen loimukuosi...


Kuppi on jo valmis


Ulkopuoli muotoutumassa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti