Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Käsillä tekemisen juhlaa


Carita kävi eilen viimeistelemässä viime viikonloppuna aloittamansa pahkakuksan. Suolavesikylvyn jälkeen kuksa sai kuivua kunnolla ja kuiva kuksa sai viimeisen käsihionnan. Koska Carita halusi jättää pahkan hienot loimut ihailtaviksi, sai kuksa kylkiinsä vain tekijänsä nimen ja kiinalaiset, paljon puhuvat merkit. Pohjaan poltettiin ainoastaan valmistusvuosiluku. Lapin vaellusreissulta mukaan ottamasta löytösarvesta tehtiin tyyliin sopiva kuksalusikka. Caritan kuksasta tuli häikäisevän hieno. Huolellisuus jokaisessa työvaiheessa näkyy lopputuloksessa. 


Viimeinen hionta 


Kahvinporoja hierretään kuksan sisäpintaan


Puun sisältä paljastui mahtava värikirjo


Pohjan kuvioita ja valmistusvuosi


Täydellinen kokonaisuus!


Ilmari ja Otto saivat joululahjaksi vaapuntekokurssin. Isä-Markus on melkoinen käsityötaituri. Talot ja autot pysyvät priimakunnossa kun peukalo ei suostu olemaan keskellä kämmentä. Poikien ohella myös isä on innostunut kalastuksesta ja omien kalastusvälineiden valmistuksesta. 

Poikien vaapuntekointo on korkealla. Niinpä he ensimmäinen nikkarointi-iltapäivän jälkeen olivat valmiita jäämään meille yöksi, jotta pääsisivät verstaalle uudestaan heti aamutuimaan. Iloiset veljekset Ilmari ja Otto ovat ikäisekseen jo melkoisen taitavia puukonkäyttäjiä. Niinpä kahdessa veistorupeamassa valmistuikin  peräti kolme vaappua mieheen jotka maalattiin tänään ottiväreihin. Maalatessa tutustuttiin porukalla kynäruiskun sekä sapluunoiden ja tylliverkon käyttöön. Ensi kerralla vaaput saavat uintilevyt nokalleen ja silmät saaliskalojen tirkistelyyn... 


Ilmari sahaa itselleen sopivan puupalan


Nikkarointia parhaimmillaan


Kun Otto maalasi, niin Ilmari teki muita hommia omilla työkaluilla


Maalaamista opeteltiin kädestä pitäen, nelikätisesti


Markuksella ja pojilla on kohta oma vaappuverstas


Otto vaappujen ympäröimänäEi kommentteja:

Lähetä kommentti