Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Sampo - kalamies ja nikkari


Sampo on kummipoikamme Väinön pikkuveli. Ekaluokkalainen Sampo on innokas kalamies ja viihtyy hyvin myös verstaan pölyn ja lastujen keskellä. Aloitimme viime talvena kaksi yhteistä projektia, joiden aikana olemme tutustuneet sekä puukon että muiden veistotyökalujen käyttöön. Verstaalla olemme piipahtaneet silloin tällöin ja tänä viikonloppuna loppusilausta vailla olleet projektimme vihdoin valmistuivat. 

Yhteinen viikonloppumme alkoi jo perjantaina kun kävimme Sampon ja Väinön kanssa katsomassa kun Porvoonjoen latvoille istutettiin taimenenpoikasia. Erviänoja virtaa aivan kotimme lähellä ja on yksi Porvoonjoen lähdealkuisista latvapuroista. Okeroisten myllyn kohdalla, Myllylammen alla, Erviänojaan on kunnostettu koskiosuus taimenien viihtyvyyden parantamiseksi. Perjantaina Okeroisten myllyn parkkipaikalla ja pihapiirissä oli tungosta kun puroon istutettiin 250 taimenenpoikasta. Päivän sanomalehti oli luettu tarkkaan, sillä pieni uutinen houkutteli paikalle kymmeniä kiinnostuneita. 


Luonnonvarainen taimen kiinnostaa suurta yleisöä


Kunnostettua Erviänojaa


Koskipaikkojen välissä on mietovirtaisia poteroita


Myllylammelta laskeva pikkukoski on varmasti taimenen mieleen


Lauantaina lähdimme pienen verstaalla käynnin jälkeen Sampon kanssa kalaan Vesijärvelle. Neljän hengen venekuntamme sai juuri sopivan saaliin. Helena sai reissun suurimman kalan, hauen, jonka vatsasta löytyi perkaamisen yhteydessä lähes tuore ahven. "Helena sai siis kaksi kalaa yhdellä heitolla", totesi Sampo. Makoisia eväitä mukanaan tuonut Kimmo sai reissun suurimman ahvenen ja Sampo sai ensimmäisen jigiahvenensa ikinä. Tältä reissulta jäi mieleen myös melko läheltä nähty kalasääski, joka ohi lentäessään kantoi kookasta saaliskalaa kynsissään.


Jipii, siinä se on!Taukopaikalla ihastelimme tulitikkujen osuvaa nimeäNapakka napautus niskaan vie ahvenelta hengen


Lauantai-iltana kalojen perkaamisen jälkeen alkoi valmistautuminen yöpymiseen - ulkona. Lauantaina vietettiin Suomen luonnon päivää ja Nuku yö ulkona -tapahtuma oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sampolle ja Helenalle viritettiin riippumatot terassillemme ja Ari sai nukkua parin metrin päässä omassa teltassa. Sampon riippumatto viritettiin ensimmäisenä ja kalamies kömpi makuupussiinsa saman tien. Parin minuutin kuluttua riippumaton uumenista kuului onnellinen tuhina. Tapahtumarikas iltapäivä järvellä teki tehtävänsä.


Laihokadun leirikeskus


Tänään sunnuntaina pääsimme viimeistelemään nikkarointiprojektimme. Ensin valmistui Sampon ensimmäinen vaappu jossa on tavanomaisesta poikkeava pyrstöratkaisu. Takakoukun tilalla heiluu viehkeästi punainen muovipyrstö joka uittoaltaassa suoritetun koeuiton perusteella näyttää yllättävän luonnolliselta. Harkitun värikokonaisuuden vaapussa viimeistelee sen kultapohjaiset silmät. 


Uintilevyn liimaus on tarkkaa hommaa


Sampon uutta vaappudesignia


Hauet varokaa!


Toista nikkarointiamme valmistimme koko viime kevään pienen salaisuuden verhotessa koko asiaa. Moni lähipiirin ihmisistä tiesi että veistelemme jotain, mutta mitä, se jäi arvoitukseksi. Tänään se sitten valmistui. Puukon ja hiontatyökalujen käyttöä harjoiteltiin omaa puista ahventa veistettäessä. Monia työvaiheita teimme niin tässä kuin vaappua tehdessä "nelikätisesti". Nuoren nikkarin kanssa yhdessä tekeminen on voimaa. Lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä. Muutamiin työvaiheisiin käytetiin erityistä huolellisuutta ja aikaa mutta se kaikki kannatti. Sampon ahven on mahtava!


Ilmiselvä ahven!


Ja Sampoa naurattaa


Sampo on Katan parhaita kavereita


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti