Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

maanantai 26. elokuuta 2024

Vaappuja väsäten

 Tänä syksynä verstaalla väsätään vaappuja useamman eri ihmisen kanssa. Omien vaappujen tekeminen kiinnostaa, eikä ihme. Itse tehdyllä vaapulla saalistettu kala maistuu varmasti paremmalta kuin ostovaapulla saatu. Vaappu on myös loputtomien variaatioiden ja kehittämisen kohde. Vaappuahan ei ole vielä kehitetty loppuun saakka, joten siinä sitä työmaata on ihan meille jokaiselle. Internet on oiva inspiraation lähde, mutta lopullinen päätöksenteko kokeilujen onnistumisesta  lankeaa lahjomattomalle kalalle. 

Kalamies ilahtuu varmasti, jos saa merkkipäivänään omalla nimellään varustetun vaapun. Lahjalla on näin tarina kylkiäisenä, eikä sen antaja unohdu koskaan. Viikonloppuna yksi kalamies ilahtui ystävänsä antamasta syntymäpäivälahjasta.


Jannen nimikkovaappu


Vilin Tenon rannasta löytämä vaappu on saanut uuden elämän. Löytövaappu sai oheensa myös tarinan, sillä sen alkuperäinen omistaja löytyi blogin perusteella. Vaappu oli kuin olikin ollut kookkaan lohen suussa ja siima oli katkennut väsytyksen tiimellyksessä. Nyt vaappu on korjattu ja se on saanut aiemman värityksensä takaisin. Näinköhän nuori Vili vartuttuaan väsyttelee tuolla vaapulla vielä Tenosta lohen. Lohikannan vahvistuminen saattaa viedä muutaman vuoden, mutta sittenhän Vili on juuri sopivassa iässä lohta kalastamaan. 


"Porkkana"- väri on yksi Nils Masterin parhaista ottiväreistä


Kupariselkä tiedetään toimivaksi varsinkin Kaavan lähivesillä


maanantai 19. elokuuta 2024

Remonttia ja entisöintiä

Viime kesänä uusittu terassimme sai tänä viikonloppuna viimeisen silauksen kun asensimme markiisit terassin ylle. Pyysimme tarjouksia eri markiisifirmoilta ja totesimme että ostamalla ja asentamalla ne itse säästämme sievoisen tai oikeastaan uskomattoman summan rahaa. Ruokahalu kasvoi syödessä ja markiisien ylle tekaistiin vielä sääsuojat, jotka suojaavat markiiseja niiden ollessa rullatut. 

Markiisit asennettiin parvekkeen ulkoreunaan. Tukevuutta saatiin vähintään riittävästi kun ne  kiinnitettiin parvekkeen runkorakenteisiin kierretangoin, joissa oli mutterit molemmissa päissä. Jämäkkyyttä tarvitaankin, sillä markiisit painavat yli 20 kg kappaleelta. Avattuna painavan markiisin tukijalkoihin kohdistuu melkoinen vääntö. 

Viikonlopun kestänyt projeksti on nyt maalissa ja terassilla voi hörpätä kahvit tai ruokailla silmiä siristelemättä. 


Tukirakennetta kiinnittämässä


Nyt markiisit voi jo nostaa paikoilleen


Ruska valvoo työn sujumista ja että NikkAri ei putoa tikkailta...


Kallistuksen säätöä


Sääsuoja syntyi leveistä ikkunan vesipelleistä


Markiisit auki


Ja kiinni

Nuori Vili löysi tänä kesänä Tenolta, Hannunväylän rannasta vanhan ja kärsineen lohivaapun, joka on selvästi ollut pitkään raittiissa ilmassa. Uintilevy on vanhaa, nykyistä hieman pienempää mallia, joten vaapulla on ikää melkoisesti. Kuinka lie tämä Nils Master Spearhead oli virran vietäväksi joutunut? Oliko se lohen suussa kenties siiman katkettua? Kenen pakista tämä puuttuu? Nyt Vilin löytövaappu saa uuden elämän. Kuluneessa pinnassa näyttää ehkä kajastavan "Porkkana"-värin sävyt. Täytyypä hieman selailla Finlandia Uistimen vanhoja värikarttoja entisöinnin edetessä.


Tämä vaappu entisöidään huolella Vilille


sunnuntai 11. elokuuta 2024

Uusia tuulia kuvaamiseen

 Veneemme on jälleen Vesijärvellä, Messilän laiturissa. Kiireisen kevään jälkeen päätimme, että veneen huoltohommat ja vesillelasku tehdään pohjoisesta paluumme jälkeen. Nyt on vene taas iskussa sopivasti ahvenen pyyntisesongin alkua odotellessa. Perjantaina, kun veimme veneen laituriin, perillä meitä kohtasi epämiellyttävä yllätys. Laituripaikallamme oli vieras vene! Onneksi se oli lukitsematta ja vain köydellä keulastaan kiinni, joten saimme siirrettyä sen kauemmaksi tyhjään paikkaan. Joku oli kesän aikana huomannut (meidän maksaman) tyhjän paikkamme ja pitänyt venettään siinä ties kuinka kauan. Veneemme kuitenkin päätyi onnellisesti omalle paikalleen.

 

Puhdas ja kiiltävä vene odottaa jo kalareissuja


Neljäkymmentä vuotta vanha vene on vielä hyvässä kunnossa


Utsjoen mökkimme, Johkamiellin, rakentaja ja alkuperäinen omistaja Kalle oli taitava perhonsitoja. Kalle sitoi vuosittain uusia perhoja ja luki mm. W. A. Aunesluoman perhoreseptit tarkasti. Kallen sitoma "Kummeli" oli erityisen hyvä Kaavan lähivesillä. Perhe jätti omistajanvaihdoksen jälkeen Kallen perholaatikot Johkamielliin, rakkaiden lohiapajien läheisyyteen. Tänä kesänä mökiltä lähtiessämme pakkasin nuo kahdeksankymmentä hienoa lohiperhoa mukaamme ja teen niistä tulevan talven aikana perhojen arvolle sopivan taulun. 


Kallen kädenjälkeä


Nämä hienosti sidotut perhot taltioidaan tauluun


Jokakesäinen elokuvamme saa jatkossa uutta ulottuvuutta, kun videomateriaaliin lisätään dronella kuvattavaa materiaalia. Helena tarvitsee yrityksessään dronea, niinpä talouteemme hankittiin vihdoinkin sellainen. Lisäpotkua hankintaan antoi Petri, joka kuvasi tänä kesänä todella vaikuttavia otoksia Utsjoella ja Tenovuonolla. Dronen käyttö vaatii paljon harjoittelua ja tutustumista, mikäli laitteesta aikoo saada koko sen potentiaalin hyödynnettyä. Niinpä aiommekin harjoitella sillä ahkerasti kelvollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Dronen suunnittelijoille ja tekijöille täytyy antaa hatunnosto, sillä niin herkästi kuvauskopteri tottelee kaukosäädintä. 


Pieni drone on täynnä hienoa tekniikkaa

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Toipilaana

 Olemme vihdoin päässeet kotiin pienen viivästyksen jälkeen. Katolta putoamisen jälkeen "haavoja on nuoltu" loppuviikko ja näyttää siltä, että pintanaarmujen ja lihaskipujen lisäksi vauriot ovat minimaaliset. Vahingosta viisastuu ja vast`edes katolla ollaan vain turvavälineiden kera. 

Eilen juhlittiin nuoren lohimiehen, Konstan valmistujaisia. Konsta on nyt tuore diplomi-insinööri, mistä lähetämme hänelle mitä suurimmat onnittelut. Konstan kanssa meillä on mahtava yhteinen lohenkalastusmuisto vuodelta 2016. Tuolloin saimme haastavista olosuhteista huolimatta komean lohen Vitoslompolosta. Vaiherikkaasta lohenväsytyksestä ei jännitystä puuttunut ja lopulta lohi koukattiin onnistuneesti veneen laitojen sisäpuolelle riemuhuutojen kera.

Konsta ennätyslohensa kanssa


Kesällä kuvasimme ahkerasti tulevaa elokuvaa varten. Erityisesti Hetta-Pallas -vaellusreitti tarjosi paljon uutta kuvattavaa. Synttärijuhliin saapunut Petri kuvasi dronellaan ainutlaatuista video- ja kuvamateriaalia Kaavan lähiympäristössä sekä Tenovuonolla. Tulevassa elokuvassa näemme monet tutut paikat lintuperspektiivistä. Petrille iso kiitos hienoista kuvista!


Kaava yläilmoista nähtynä



Tuttu kalapaikka Tenovuonolla