Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Taas on ilta

Mennyt viikko on ollut monenlaista touhua täynnä. Iltaisin olemme usein todenneet nopeasti kuluneen päivän jälkeen, että "taas on ilta." Luonnon tarkkailun lisäksi ehdimme tehdä pienen retken Tenovuonolle Marian ja Elmon kanssa. Menomatkalla näimme kaksi hanhipoikuetta. Poikaset olivat samaa kaliiperia kuin Vitoslompolon rannassa tapaamamme poikasen kanssa. Taimenet eivät olleet tällä kertaa erityisen hyvällä syönnillä. Toki saimme jotain sentään ja yhden kalastaessa saamamme taimenen Helena paistoi retkikeittiössään heti kalapaikalla. Eväät olivat reissulla muutenkin ykkösluokkaa, kuinkas muuten.



Merihanhiperhe


Tenovuonolla voi nähdä myös mineraaleja kuljettavan laivan


Elmo - viehemestari vaihteeksi vavan varressa


Maria taitaa kalastustavat niin kesällä kuin talvellakin


Töpseli vieraili Tenon törmällä kolme vuotta sitten ollessaan pieni pentu. Nyt siitä on varttunut kaunis lapinkoiratyttö. Muistaakohan se vielä nämä maisemat? Varmasti muistaa. Töpselin matkassa tulivat vierailulle myös Helinä ja Jaakko. Nämä kolme muodostavat hienon trion!


Töpseli vuonna 2024


Töpseli vuonna 2021

Strömstadin rajasopimus solmittiin vuonna 1751 Tanska-Norjan ja Ruotsin (johon Suomi tuolloin kuului) kanssa. Rajankäynti alkoi heti seuraavana vuonna ja se kesti vuoteen 1766 saakka. Näistä  Kuninkaankivistä kolme sijaitsee aivan kesämökkimme välittömässä läheisyydessä. Kivikosken Kuninkaankivi Aadolf Fredrikin vaakunoineen on täällä kalastaneille tunnetuin. Mökkiämme vastapäätä, Norjan puolella Sundebaktin päällä on Kristian VII:n (Christian) vaakuna (C7), joka näkyy ikkunastamme tätä kirjoitettaessa. Kolmas, niinikään Aadolf Fredrikin vaakuna, on hakattu Kaavan alapuoliseen kalliopahtaan merkiksi rajankäynnistä, siis rajojen virallistamisesta ja merkitsemisestä.


Historian havinaa aivan lähimaastossa


Keltanot kukkivat rantakivien lomassa

Kalalokit seurasivat minun ja Ruskan kävelyretkeä Nollamissa


Komea sarvijäärä lennähti mökillemme ihmeteltäväksi


Kirjosiepon poikanen loikkasi suureen maailmaan


Arki se on mökilläkin. Pyykit kuivuivat keskiyön auringossa


Pieni Juurileipomo on ollut terveellinen lisä Utsjoelle. Herkulliset leivät saa tätä nykyä tuoreena Kylätalo Giisasta kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin, mikäli on paikalla riittävän ripeästi. Kevolla sijaitseva leipomo avasi juuri kesäkahvilan nuoren Olgan emännöimänä. Kahvila on auki keskiviikosta lauantaihin klo 11-17.  Lauantaisin kahvilasta saa myös pizzaa. Vahva suositus tälle leipomolle.


Tähän kannattaa pysähtyä, mikäli reitti kulkee vierestä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti