Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 22. elokuuta 2021

Kuhareissu

 Eilen kävimme Kimmon kanssa aamupäiväreissun Vesijärvellä. Luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta emme päässeet juurikaan nauttimaan, sillä Messilän rannassa käytiin vesijettien SM-kisat. Onneksi kilpailun rata oli rajattu pienelle alueelle ja sataman käyttäminen oli mahdollista. Metakan johdosta suunnistimme Enonsaaren läheisyyteen, missä saimme nauttia poikkeuksellisen hyvästä kuhien syönnistä.


Vesijetit valmiina mittelöön


 Menneen kesän helleputken vuoksi heinäkuussa syntynyt happikato koitui Vesijärven kuorepopulaation kohtaloksi. Ylen uutisetkin kertoivat kymmenen tuhannen lokin parvesta herkuttelemassa Vesijärven pintaan nousseita kuoreita. Kaikua tarkastelemalla kuoreiden väheneminen on nyt helppo todeta, sillä kuoreita näkyy vain pieninä parvina aikaisempien "lauttojen" sijaan. Kadonneiden kuoreiden mukana myös ahvenet ovat vähentyneet. Ovatko ne vaihtaneet happi- ja kuorerikkaampiin osiin järveä, se on vielä selvittämättä.

 Meidän lauantainen kalareissumme sujui kuitenkin mainiosti. Kuhat olivat todella aktiivisia ja lähes joka heitolla joku eväkkäistä yritti saada jigiä suuhunsa. "Kalatiskin" reunat olivat kuhien miehittämiä ja saimme lyhyessä ajassa saaviin erinomaiset ruokakalat puolimetrisistä kuhista. Muutama ahven sentään saatiin, mutta yleensä ahvenien määrä on selvästi kuhia suurempi, varsinkin kun kalastamme ahvenille sopivammilla jigeillä. 


Lahdessa ollaan, kuten kuvasta näkyy


Kuhat olivat hyvällä syönnillä


Tenon tilanne on ollut viime aikoina esillä useasti. Kyttyrälohien määrä koko Finnmarkissa on ollut moninkertainen aiempiin kesiin nähden. Lisäksi monien jokien lohenkalastus keskeytettiin huonon lohennousun vuoksi, poikastuotannon varmistamiseksi. Tutkijoilla ovat nyt kädet täynnä työtä. Toivottavasti eri maat pystyvät tehokkaaseen yhteistyöhön oikean tiedon saamiseksi lohikadon syistä. Aikaa ei liene enää kovin paljoa hukattavaksi. 


Alkukesän kirkas kyttyrälohi vuodelta 2017


Hirsimökkiprojekti on lähtenyt käyntiin. Naapureiden korvien säästämiseksi verstaalta löytyy nyt akkukäyttöinen moottorisaha. Salvoksien ja varausten teko on tarjonnut hyvää oppia, sehän ei tunnetusti kaada ojaan. Veistotyö täytyy tehdä kieli keskellä suuta, sillä hirsiä ei ole hukattavaksi asti. Kata odottaa jo kärsimättömästi uutta asumusta.


Sieltä se nousee, hirsi kerrallaanMilloin Tenolla soudetaan taas?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti