Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Viileän tuulen tuiverrusta

 

Kummipoika Väinön perhe on Utsjoella jo kolmatta kertaa. Naapuriin, Kaavaan majoittunut perhe pitää raikkaasta ulkoilmasta ja avarista maisemista. Menneen viikon vallinnut viileä ja tuulinen sää muutti hieman perheen alkuperäisiä retkisuunnitelmia, mutta mukavaa tekemistä löytyi silti jokaiselle viikonpäivälle. Alkuviikosta kävelimme porukalla Kevon reittiä Silkeájalle, missä keitimme makoisat kahvit ja nautimme muutakin purtavaa. Tämän kesän ensimmäiset kypsät hillat löytyivät pitkosten kupeesta ja päätyivät löytäjiensä suihin.


Tämä Toivon tekemä kuksa herättää huomiota


Utsjoella retkieväisiin kuuluu paikallista poronlihaa, lättyjä ja kahvit


Kesän ensimmäiset hillat kypsyvät juuri


Kangasrahkasammaleen väri ei jää huomaamatta


 Kauppareissulla Nuorgamiin piipahdimme samalla Skaidijärvellä, jonka rannalla Väinö, Sampo, Piia ja Ossi yöpyivät viime kesänä. Tuolloin rannan tuntumassa Isä-Ossin vieheestä karannut rautu uinee järvessä entistäkin vauraampana.


Ossi kiikaroi tunturiin


Skaidin alkuperäinen asukki


Viikolla perhe käväisi Inarissa, Siidassa. Vanhoihin rakennuksiin ja esineisiin sekä entisajan elämäntapaan oli mielenkiintoista tutustua. Paluumatkalla piti vielä käydä ihmettelemässä Karhunpesäkiveä. Ahtaan sisäänkäynnin jälkeen ihmetys oli suuri kun kivi olikin ontto. Sen sisus oli kuin suuri huone. Kaavan länsipuolella sijaitsevan Kuoppilastunturin huiputus oli pojille suuri elämys. Tutut seudut näyttivät huipulta kovin erilaisilta. Tunturin geokätkökin tuli löydettyä samalla.

Johkamiellin krokettiturnaus tarjosi jännitystä jokaiselle osallistujalle. Tilanteet vaihtelivat yllätyksellisesti ja krokkaukset toivat harmaita hiuksia itse kullekin. Epätasainen maasto toi krokettiin vielä lisää haastetta. Kunnon kisan tavoin sijoitukset ratkesivat vasta aivan loppuhetkillä.


Sampo keskittyy lyöntiinsä


Krokkaukset ovat kroketin suola


Sampo ja Väinö ovat molemmat kunnostauneet lohimiehinä edellisien kesien reissuillansa. Tänä kesänä lohet saavat uida rauhassa ja harjukset joutuvat jännittämään niidenkin edestä. Todellista tiimityötä oli viimeisen illan harjustus kun Sampo väsytteli maltilla iltapalaksi päätyneen harjuksen ja Väinö haavisi sen mestarin ottein.


Piia retkikeittiön emäntänä


Väinö viihtyy vavan varressa 


Vilukko on pieni mutta kaunis kuin koru


Elina ja Petu saapuivat myös Utsjoelle menneellä viikolla. Elinalla on ollut täällä työkiireitä mutta Petu ehti kanssamme pikku kalareissuille. Ensimmäisellä reissulla saimme neljä harjusta jotka pääsivät savustettuina ruokapöytään. Kalatta emme jääneet muillakaan reissuilla, sillä harjukset ovat olleet vähintään kohtuullisella syönnillä. Harjusten onneksi puuskaiset ja kovat tuulet ovat haitanneet kalastusta monina päivinä. Viikon erikoisin perhokala oli Nollamista saatu siika. Siiat tuntuvat karkaavan väsytettäessä harjuksia helpommin. Perhokin saisivat olla mahdollisimman pieniä. 


Helena ja sateenkaaren häivähdys


Tyynen iltahetksen harjukset


Herkkuateria


Tenon siika


Tämä rannalle jätetty ja lintujen syömä kyttyrälohi oli rantavedessä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti