Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Kotiinpaluun kynnyksellä


Viimeinen kesälomaviikko Utsjoella on vietetty ulkoilmasta nauttien. Kesän tuntua on ollut ilmassa kun lämpötila on noussut useampana päivänä kahdenkymmenen asteen tuntumaan. Yöt ovat olleet viileitä ja useampana aamuna sumu on verhonnut jokilaakson syleilyynsä. Ensi viikolla aurinko laskee ensi kerran horisontin alle yli kahteen kuukauteen. Tunturi- ja vaivaiskoivuihin on ilmestynyt kellastuneita lehtiä. Syksy ilmoittaa jo saapumisestaan. Ilmassa on aavistus haikeutta.

Aamutunnelmaa Kaavasta


Maanantaina kävimme vielä viimeisen reissun Kuoppilastunturilla ja sen lähimaastoissa. Reissu oli ainutlaatuinen, sillä pääsimme näkemään tunturin lentäviä asukkeja kuvausetäisyydeltä. Näillä linnuilla oma suojaväri auttaa maisemaan naamiotumisessa. Tunturimaisema oli lintujen äänten täyttämä. Saimme kuvattua valokuvien lisäksi upeaa materiaalia tulevaa elokuvaa varten. Muista klikata kuvia, niin näet ne suurempina.

Aina yhtä vaikuttavat maisemat


Kapustarinta osaa myös poseerata


Riekon kesäväritys sulautuu hienosti kiviin


Kurkistus


Riekko uteliaana


Jotain pöllömäistä?


Kiven talviväri


Sammaleen kasvot


Maahisen kuva?


Lapinvuokko


Mesilillukka


Metsäkurjenpolvi


Siniyökönlehti käyttää ravinnokseen myös hyönteisiä


Lunta löytyy tunturista vielä heinäkuussa


Kävimme viikolla Utsjoen keskustassa sijaitsevassa Luontotuvassa. Tämä Metsähallituksen toimipiste tarjoaa palveluja mm. vaeltajille ja kalastajille. Karttojen ja neuvonnan lisäksi Luontotupa tutustuttaa kävijät Utsjoen ja Tenon luontoon. Lomapäiviä Tenolla on v.1948 Suomi-Filmin kuvaama dokumentti kalamiesten lohireissusta. Erityisen mielenkiintoiseksi filmin teki kuvauspaikka, sillä kalastajat saapuivat lohestamaan juuri Kaavaan. Tutut maisemat vilahtelivat filmissä tämän tästä. Luontotuvalla vierailun jälkeen tilasimme itsellemme samaisen dokumentin.

Utsjoen Luontotupa


Sisällä on upeat esittelyt Utsjoen ja Tenon luonnosta


Alueen historiasta löytyy mielekiintoista kerrottavaa


Kaikkien askareiden lisäksi tietenkin tuli poikettua myös joella. Kolmen aamun soudut antoivat auringon antaman rusketuksen lisäksi yhden lohen karkuutuksen sekä veneeseen asti päässeen lohen. Keskiviikkoaamuna näkyi paljon hyppiviä tittejä sekä yksi isompi lohi Vitoslompolossa. Tämä samana aamuna saamani, kesän viimeinen lohi oli perin hyppivää sorttia. Vaikka yritin väsytellä sitä silkkihansikkain, yritti se päästä vaapusta irti kaikin mahdollisin konstein. Tämä vaappu on ollut kaksi kesää varsinainen ottivaappu. Pari viikkoa sitten se jäi puoleksi vuorokaudeksi kiven etupuolelle kiilautuneeseen puunrunkoon Vitoslompolon yläpuolella. Vaiherikas vaapun pelastusoperaatio päättyi onneksi onnellisesti. Pelastumisestaan vaappu kiitti antamalla vielä kaksi lohta. 

Kesän viimeinen lohi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti