Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Sampo tähyää jo ensi kesään

 Aloitimme tänään Sampon kanssa uuden vaappuprojektin. Sampo ei ollut ensimmäistä kertaa vaappuverstaalla, sillä nuoresta iästään huolimatta on Sampo ehtinyt veistää jo useita vaappuja. Kun nuorena aloittaa, niin vaapunveistoa ei enää tarvitse aloittaa ihan aakkosista. Niinpä tänään hommat etenivät reipasta vauhtia. Ja kuin tilauksesta vaappuverstaan kätköistä löytyi valmiita vaappurunkoja. Nuo rungot ilmestyivät verstaalle pari vuotta sitten, kun ostin erään vaapunteon lopettaneen tarpeistoa. 

Ensi kesäksi Sampon on tarkoitus tehdä muutama pomminvarma ottipeli. Kahden valmisrungon lisäksi itse veistetty runko sai tänään runkolangan. Toinen noista valmisrungoista taitaa olla tunnetun lohivaapun valmistajan mallistosta Oulun seutuvilta. Runkolankojen taittelu sujui Sampolta selvästi aiempaa helpommin. Varttumisen myötä koordinaatio, voima ja työkalujen käyttö sujuvat entistä paremmin. 


Sampo hommissa yhdessä lempipaikoistaan


Aihion loppuhionta menossa


Tarkkana...


Näin syntyy oikean mittainen rautalankarunko


Runkolangat ja painot liimattuina

Viidestoista Teno-elokuva on nyt editointivaiheessa. Kesäisin kamerat kulkevat Utsjoella mukanamme joka reissulla ja vuosittain on saatu taltioitua jotain ennen näkemätöntä. Uudet vierailukohteet, eläimet ja ihmiset tekevät näistä elokuvista ainutkertaisia. Pitkä perinne on myös taltioinut lähipiiriämme ja sukulaisia päiväkirjojen tapaan. 


Editoidessa aika kuluu kuin siivellä


Vaappuverstaalla nakerretaan tämän tästä. Seuraavaksi Keski-Suomeen matkaa lohivaappu, koska Väylä otti kalamieheltä omansa...


Kuparifolio toimii niin Tenolla kuin Väylälläkin

Ylen sivuilla oli uutinen Kemijoki oy:n aikeista aloittaa suunnittelu kaikkien Kemijoen patojen ohitusteiden rakentamiseksi vaelluskaloille. Tästä on vielä pitkä matka siihen, että näemme lohen  nousevan merestä Ounasjoen latvoille saakka kutemaan. Toivotaan että tällä kertaa ryhdytään oikeasti toimeen ja ripeästi. Pieni särähdys kävi korvassa kun luin Kemijoki oy:n sivuilta, että tavoitteena on että tulevaisuudessa osa Kemijoen lohista olisi luonnonkutua ja osa istutettua. Miksi tehdä vain osittainen ratkaisu, kun tiedetään istutettujen kalojen luonnonkalaa selvästi huonompi kyky selvitä hengissä? Tiedän lisäkseni yhden Valajaskosken lähellä asuvan perheen, joka toivoo todella tämän hankkeen onnistuvan. Ylen uutinen löytyy tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti