Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

lauantai 3. kesäkuuta 2023

Aimo 1928-2023

 Aimo siirtyi niille parhaille erä- ja kalastusmaille viime maanantaina. Pitkäaikainen sairaus haurastutti tämän katajaakin sitkeämmän erämiehen reilun 94 vuoden iässä. 

Aimo oli harvinaislaatuinen mies - kohtelias, hyväkäytöksinen ja aina valmis kuuntelemaan. Uskomaton elämänvoima ja positiivinen asenne näkyi kaikessa. Vaikka elämässä oli välillä suuriakin haasteita ja suruakin, säilyi Aimolla ainainen usko tulevaisuuteen. Mies oli tunnettu hyväntuulisuudestaan ja ystävällisyydestään. Niinpä Aimon ystävä- ja tuttavapiiri hakee laajuudessaan vertaistaan. Tästä hyvänä osoituksena oli Aimon 90-vuotispäivät, joita vietettiin Kangaskylän pitokartanolla Reisjärvellä. Syntymäpäivistä muodostui melkoinen kansanjuhla, johon osallistui Reisjärven väkilukuun suhteutettuna uskomaton määrä ihmisiä. 

Aimo metsästi ja kalasti koko ikänsä. Ketunpyytäjänä hän oli omaa luokkaansa, olihan hän omien sanojensa mukaan "ovelampi kuin kettu". Jänisjahti kuului Aimon vuosikalenteriin ja viimeinen hirvi kellistyi Aimon luodista vielä noiden muistorikkaiden syntymäpäivien jälkeen. Kalastaminen oli kotitarvekalastusta kunnes lohenpyynti tarttui Aimoon tällä vuosituhannella. 

Tornionjoelta Pellosta saatu komea lohi veti Aimon kokeilemaan lohensoutua myös Tenolla. Tenon Lohirannassa vietetty lohiviikko vuonna 2008 oli Aimolle kohtalokas. Tuolloin saatu huippu lohisaalis tartutti lohensoutukipinän mieheen reiluksi kymmeneksi vuodeksi. Aimosta tuli Tenon rannasta, Kaavasta hankkimallemme mökille jokakesäinen, toivottu vieras. Talkoista Aimo ei suostunut jäämän pois mistään hinnasta. Kun Johkamielliin rakennettiin kesällä 2010 porukalla aittarakennus, ei Aimo jäänyt kotiinsa flunssaa potemaan vaan sanoi vaimolleen Eiralle että "nokka on niistämistä varten". Niinpä Eiran oli päästettävä Aimo matkaan. Reissussa flunssa sitten parani ja Aimo sai olla lempihommissa muiden kanssa. Lohensoudussa Aimo oli koko ajan aistit valppaina, erämiehen tapaan. Katse seurasi joen tapahtumia herkeämättä, rantaa unohtamatta. Omat saaliit nostivat ilon ylimmilleen ja kuultiinpa rannassa kerran lyhyt laulun luraus Aimon laulamana. Aimo iloitsi myös muiden saaliista ja tuli taukopaikoilla monien lohestajien ystäväksi. 

Aimon työuraan kuului maitotilan pitoa ja kirvesmiehen töitä. Monet vuodet kuluivat noita töitä samaan aikaan tehden. Talonrakennustöiden ohella käsistään kätevä Aimo teki muun muassa huonekaluja. Parin viikon kuluttua hautajaisissa saattoväki istuu kirkossa Aimon poikiensa kanssa tekemien Reisjärven kirkon penkeillä. 














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti