Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Tenon säännöt tarkentuvat

 Kesän lähestyessä uutisvirrassakin vilahtelee uutisia Tenoa koskien. Tana Brun lohienlajittelulaitteelle etsitään työntekijöitä kesän ajaksi. Kyttyrälohen ennustettu vaellusvyöry työllistää kymmeniä henkilöitä muutamaksi viikoksi. Työntekijöiden hommiin kuuluu muun muassa lajittelulaitteen kunnossapito, karsinan tyhjentäminen ja kalojen lajitteleminen. Mahdolliset karsinaan joutuneet Tenon lohet vapautetaan luonnollisesti kutuvaelluistaan jatkamaan. Siitä, mitä kyttyrälohille tapahtuu, ei julkisuudessa ole vielä ollut tietoa. Ensimmäisten viikkojen kirkkaat, vastanousseet "gorbat" hyödynnettäneen sikäläisiin ruokapöytiin. 

Meitä yläjuoksulla lomiamme viettäviä kiinnostaa julkisuuteen tullut tieto, joka koskee ns. muun kalan pyyntiä. Kun viime kesänä kalastimme harjuksia, oli 6-luokan vavan jatkona heittosiima ja sen päässä korkeintaan 0,20 mm perukesiima. Nyt tuo perukkeen vahvuus voi olla 0,25 mm. Vankistuneen siiman lisäksi myös suurin sallittu koukkukoko on kasvanut. Nyt koukku saa olla kokoa 8. Onko siiman ja koukun muutoksella haettu parempaa mahdollisuutta saada ylös sekä taimen että mahdollinen kyttyrälohi?  


Pelkästään harjuksen pyyntiin 0,20 olisi ollut riittävä perukkeen paksuus


Verstaalla on vaappujen lisäksi nakerrettu kuksatöissä. Yksi valmistui juuri viikonloppuna ja sitä koristavat komeat loimut. Jälleen kerran tuli aidon pahkan kirjava värimaailma ihailtavaksemme tämän käyttöesineen muodossa. Pakko todeta että kyllä kotimainen, aito koivupahka lyö kaukomailla,  sikäläisistä puulajeista konesorvatut "kuksat" 6-0. 
Helena käy työn puolesta usein Hollolassa Multamäen tilalla. Siellä on kanojen lisäksi toista kymmentä lammasta. Nopeasti tuttavuutta tehneiden lampaiden karitsat olivat erikoisen värisiä. Kataa eivät lampaat juuri kiinnostaneet. 

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti