Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Vaelluskalojen puolesta

 Kulunut viikko on ollut säiden puolesta perin erikoinen. Eilen ja tänään on taivaalta satanut vettä ja räntää. Lämpöasteiden saattelemina nuo sateet ovat sulattaneet lumipeitteestä jo leijonanosan. Viime maanantaina aamupäivällä kävin lyhyen pilkkireissun Siikaniemen vesillä. Kovat puhurit lennättivät lunta vaakasuoraan ja olo jäällä ei ollut mikään suuri nautinto. Pieni hymy kuitenkin nousi kasvoille kun sain tartutettua pilkkiin komean kalan. Välivedestä tulleen tärpin jälkeen kalan vankat potkut nostivat toiveet korkealle. "Toivottavasti tämä ei ole lahna", oli ensimmäinen ajatus. Ilo oli suuri kun vauras ahven ilmestyi avannosta lumituiskun keskelle. Saa nähdä, nouseeko tänä talvena enää suurempaa ahventa. 


Kyllä sinne jäälle kannattaa välillä vaivautua


Tuleva kesä Tenolla on kalastuksen suhteen mitä todennäköisimmin parin aiemman vuoden kaltainen. Nyt kun lohenkalastus on tauolla, on ollut hyvä palata Tenosta kirjoitetun kirjallisuuden pariin. Mikä tarinoiden lähde tuo tarunhohtoinen joki onkaan ollut jo useiden sukupolvien ajan! Nyt jos koskaan olisi aika taltioida Tenojoen rantojen asukkaiden kalastus- ja muita tarinoita. Utsjoelle suunnitellun  Lohestuskeskuksen olisi ehdottomasti oltava se paikka jonka arkistossa olisi mahdollisimman paljon erityisesti paikallisten kalastushistoriaa ja -tarinoita. Arkisto voisi koostua audioista, videoista ja kirjoitetuista tallenteista. Tuo jos mikä olisi Tenojoen ja sen lähialueen kulttuurihistorian säilyttämistä. Toivottavasti tallennustyö on jo käynnissä.  Milloin Tenon lohikanta kestää jälleen kalastuksen?


Joulukuun alkupäivinä niin sanottu vaelluskaladelegaatio tapasi Eduskunnan Pikkuparlamentissa joukon kansanedustajia ja muita päättäjiä sekä vaelluskala-asiantuntijoita. Vaelluskaladelegaatio puhuu luonnon monimuotoisuuden puolesta ja sen tarkoituksena on palauttaa vaelluskalakannat padottuihin jokiin. Delegaation agendana on purkaa turhat padot ja säilytettävien patojen ohittaminen on järjestettävä ohitusuomin. Uusien laskelmien mukaan ohitusuomien, jotka ovat useimpien patojen vieressä jo valmiina, avaamisen kustannukset ovat aiemmin oletettua pienemmät. Tulevaisuudessa esimerkiksi Kemi- ja Oulujokien siiat, taimenet ja lohet pääsisivät kutualueilleen ja istutustoiminta voitaisiin lopettaa. Jokivarsien kuntien matkailulle vaelluskalojen palaaminen olisi lottovoittoon verrattava tapahtuma. Samanlainen vaelluskaladelegaation tilaisuus järjestettiin muutama vuosi sitten mutta tulokset jäivät laihoiksi. Tällä kertaa tietoa ja asiantuntemusta oli mukana roppakaupalla aiempaa enemmän ja nyt vaalien alla delegaatio haluaa vaikuttaa tulevan hallituksen ohjelmaan. Nyt jos koskaan kannattaa katsoa ketä äänestää. Tuon päivän erittäin mielenkiintoinen ja puhutteleva ohjelma on katsottavissa tästä


Vapaana virtaava Teno

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti