Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 28. elokuuta 2022

Tainionvirralla

 Viime viikolla saimme hyviä lukea uutisia Hiitolanjoelta, missä vuosi sitten purettiin Kangaskosken pato. Sata vuotta vanhan padon purkaminen sai laatokanlohet ja -taimenet saman tien liikkeelle uusille avautuneille kutupaikoille. Merkittävää oli erityisesti se, että kutu onnistui yli odotusten heti ensimmäisenä vuonna. Tutkijat saivat tänä vuonna todistaa sata vuotta suljettuina olleilla kutualueilla todellista luonnon ihmettä harvinaisen suuren poikastiheyden muodossa.

Sysmän ja Hartolan maisemia halkoo Tainionvirta joka on monille kalastajille tuttu joki. Joelta saadaan vuosittain komeita luonnontaimenia ja -järvilohia sekä myös harjuksia. Luonnonkalojen lisäksi jokeen istutetaan taimenia ja kirjolohia. Mainittakoon että muutama vuosi sitten Tainionvirralta pyydettiin yli 17-kiloinen haukihirmu. Tainionvirta alkaa Hartolan Jääsjärvestä ja se päättyy 43 km pituisena lopulta lännessä sijaitsevaan Päijänteeseen. Tainionvirta oli aikoinaan merkittävä kulkureitti vesistöjen välillä.

Tänä päivänä reitti on oiva melontareitti jonka katkaisevat muutamat pienet padot. Hiitolanjoen esimerkkiä seuraten myös Tainionvirran vaelluskaloille on näkyvissä orastavaa vihreää valoa. Viime joulukuussa uutisoitiin Virtaankosken vanhan pienvesivoimalan säännöstelypadon purkusuunnitelmasta. Kosken vapauduttua saavat Päijänteen uhanalainen taimen ja vaellussiika käyttöönsä kauan kaivattuja, läntisen Tainionvirran kutualueita, jotka ovat olleet Hiitolanjoen tapaan padottuina. 

Me kävimme Atten kanssa eilen illalla kalareissulla Tainionvirran itäisessä päässä. Lähestyvä rauhoitusaika oli saanut kalamiehet sankoin joukoin liikkeelle ja varsinainen kohteemme, Ekonkoski jäi ruuhkan vuoksi meiltä vai katselun asteelle. Yläjuoksulla näimme harvinaisen paljon salakoita, mitkä lienevät taimenien ruokalistalla kärkipäässä. Sorapohjien runsaus tarjoaa varmasti kutupaikkoja niitä tarvitseville vaelluskaloille. 


Tästä alkaa Tainionvirta


Atte vavan varressa


Mukavan näköisiä kalapaikkoja


Tavallista komeampi taukokatos


Ruokokatto on toimiva ja hieno näky


Heittolaiturilla hämärtyvässä illassa


Tainionvirran tunnelmaa

Kalat olivat eilen tiukassa. Alkuillasta yksi kirjolohi oli jo siiman päässä, mutta karkasi hypyssään samalla kun huusin Attelle kalan olevat kiinni. Ihan nollareissua emme kuitenkaan tehneet, sillä me molemmat saimme ahvenen mieheen. Seuraava reissu joelle täytyy tehdä ruuhkattomaan aikaan ja pitkän joen potentiaalisiin kalapaikkoihin täytyy tutustua etukäteen. Joki teki kuitenkin vaikutuksen ja sinne on palattava seuraavalla kalastuskaudella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti