Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Oivallisia onkimiehiä


Isaac Walton kirjoitti vuonna 1653 perhokalastuksen perusteoksen  "Oivallinen onkimies". 310 vuotta myöhemmin Yhdysvaltojen presidentti Herbert Hoover kirjoitti kirjan "Kalaan, kalaan - mutta miksi?" Hooverin kirjan omistuskirjoituksessa kiteytyy kalastuksen johtoajatus: "Tämä pieni kirja on omistettu kalamiehille, kalanaisille ja kalastaville nuorille, jotka silloin tällöin heittävät yltään elämän kahleet ja pakenevat lumottuun maahan."

Me olimme viikonloppuna tuossa lumotussa maassa, sillä osallistuimme upealle perhokalastuskurssille.

Tampereella sijaitseva Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto tarjoaa koulutusta monelta eri työelämän alalta. Lauri Suontausta ja Juha Vuorela kouluttautuvat parasta aikaa eräoppaiksi ja järjestivät perhokalastuskurssin osana opintokokonaisuuksiaan. Kun molemmat ovat varsin kokeneita perhokalastajia, oli kurssin opetus osaavissa käsissä. 


Lauantaiaamu oli omistettu perhokalastuksen perusteille. Välineistön lisäksi saimme tietoiskut mm. turvallisuudesta, eri heittotavoista, vaatetuksesta ja kalastamisesta virtaavassa vedessä. Opetuksen tukena käytettiin videoita ja fläppitaulun piirroksia. Rennot ohjaajat loivat oitis mukavan tunnelman, mistä saimme nauttia koko viikonlopun ajan.


Ahlmanin pihan keittokatos toimi myös opetustilana


Juha kertoo videon ohessa heittotekniikoista


Olli ja Jari seuraavat opetusta


Paljon kertova piirustus joella kalastamisesta


Lauri sitoo perhon malliksi


Lounastauon jälkeen pääsimme tekemään heittoharjoituksia sekä yhden- että kahdenkäden vavoilla Ahlmanin laajan pihapiirin omenapuutarhaan. Onneksi tilan kuuluisien lehmien laidunalue oli turvallisen matkan päässä, vaikka olisihan se ollut mieleenpainuvaa väsytellä pellolla karkuun kirmaavaa lehmää kurssilaisten kannustuksien kera...


Niko ja Atte laittavat vapoja heittokuntoon


Atte ja onnistunut alaheitto


Kahdenkäden vapa tottelee Nikoa nöyrästi


Opetus tapahtui kädestä pitäen - sanamukaisesti


Illalla miteltiin minigolfin mestaruudesta


Sunnuntaina pääsimme sitten tositoimiin Lempäälän Herralankoskelle. Vaikka joki oli vielä melkoisessa tulvassa, saivat paikalla olleet lukuisat kalastajat saaliikseen hienoja kaloja, suurimpana 60 cm rasvaevällisen taimenen. Meidän kurssiporukkamme sai tärppien lisäksi saaliiksi yhden hienon toutaimen, sekä useita ahvenia ja salakoita. Ohjaajamme Juha ja Lauri antoivat arvokkaita vinkkejä pitkin päivää, kiertäen joen rantoja kurssilaiselta toiselle.


Tämä taitavan perhomiehen vapauttama taimen oli 48 cm


Vilkku kalastaa kotivesillään


Perhovapa istuu Pertin käteen luontevasti


Väinö heittää virvelillään tarkasti


Kunnon eväät kruunasivat tämänkin reissun


Oho, nyt hörppäsivät molemmat saappaat

Perhokalastuskurssimme oli poikkeuksellisen antoisa. Ohjaajat huomioivat kaikenikäiset ja -tasoiset kurssilaiset esimerkillisesti, aina positiivisin palauttein. Kurssille osallistuneet viihtyivät hyvin toistensa kanssa. Yhteiset kahvi- ja eväshetket tukivat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Muutama kytenyt perhokalastuskipinä tuntui roihahtavan kunnon liekkiin tänä viikonloppuna. Erityiskiitos Riikalle maistuvista korvapuusteista. Kurssin onnistumisesta kertokoot yhden osallistujan, Aten, sanat: "Tämä viikonloppu on ollut mahtava!"


Lauri ja Juha - oivalliset onkimiehet


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti