Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

perjantai 29. heinäkuuta 2016

Teno koukuttaa


Konsta on kautta aikojen yksi nuorimmista Hollolan Uistimen vaappukurssilaisista. Kymmenkunta vuotta sitten alkanut vaapuntekoharrastus on tuottanut monia hyviä ottivieheitä. Lahden Vesijärven kuhat ovat joutuneet usein Konstan vaappujen uhreiksi. Kalastus on ollut aina tämän hyvätapaisen herrasmiehen sydäntä lähellä. Tänä kesänä Jouko-ukin kanssa tehtyä Tenon reissua on puuhattu pitkään. Ajokortti-ikään päässeen Konstan olisi vihdoin hyvä nähdä ukin paljon puhutut ottipaikat ja samalla kokea tuo lohestuksen huuma tärpin odotuksineen ja mahdollisine lohen väsytyksineen. 

Nuori vaappunikkari maalaushommissa


Toinen soutuaamumme Konstan kanssa oli ikimuistoinen. Keli näytti aamuvarhaisella täydelliseltä lohen pyyntiin. Hellejakso oli päättynyt ja säätyyppi muuttui kertaheitolla aiempaa viileämmäksi sekä pilviseksi. Joella oli vain pari venettä seuranamme. Ensimmäisellä laskulla Kivikoskessa punahilevaappuun tarttunut titti karkasi hetken väsytyksen jälkeen. Laskimme jokea alaspäin ja Vitoslompolon niskalla ajattelimme vaihtaa pellin pyyntiin syvään suvantoon. Juuri kun Konsta oli laskemassa pyytöä virtaan, taipui keskimmäinen vapa kuin pohjaan tarttumisen merkiksi. Hetkeä myöhemmin metrinen lohi loikkasi aivan veneen lähellä korkeaan hyppyyn. Hämmästystä lisäsi myös se, että toinenkin vapa näytti taipuneen luokille. Pienen ihmettelyn jälkeen meille selvisi että meillä oli tuo hypännyt lohi siiman päässä ja viereisen vavan vaappu siimoineen olivat sotkeutuneet toisiinsa. Onneksi Konsta selvitti sotkun nopeasti ja pääsi väsyttämään elämänsä ensimmäistä lohta. Ja minkälaista lohta! Siiman päässä tuntui olevan melkoinen voimanpesä. Väsytyksen aikana lohi kävi useasti veneen lähellä näyttäytymässä ja onnistuipa kerran melkein hyppäämään veneeseemme kesken väsytyksen. 

Rauhallisessa suvannossa väsytys sujui ongelmitta. Konsta nautti täysin siemauksin lohen voimien ehtyessä vähitellen. Huoli lohen kiinni pysymisestä helpotti kun näimme sen olevan vaapun molemmista koukuista kiinni. Lopulta komea lohi koukattiin veneeseen Hannunväylässä ja jännitys laukesi molempien kalamiesten tuuletuksiin. Konstasta oli tullut lohimies kertaheitolla. Ensimmäiseksi loheksi tämä on suuri kenelle tahansa. Konstan ensimmäinen reissu Tenolle sai täydellisen kruunun ja Teno otti jälleen kerran omansa.

Tunnelma on huipussaan, kun juuri saatu lohi lepää käsivarsilla


Lohen mitat ovat 8,8kg ja 98,5cm


Ottivaappu 


Tällä viikolla soutajia on näkynyt yllättävän vähän. Kävimme Helenan kanssa soutamassa torstaiaamuna ja saimme saaliiksemme hyvän kokoisen titin. Reilun parin kilon lohi (v)ihastui kupari/messinki Tullimieheen Vitoslompolossa, aivan telttapaikan alapuolisessa rannassa. Aamun aikana näimme useita lohien pintakäyntejä. Tuttu kalamies tervehti suvannon lähtöpaikalla hattua nostaen ja nosti sitten tuoreen lohensa veneeseen. Nyt on lohikelit.

Tenon pääuoman titti


Lohestajien kivipyramideja Kivikosken lähtöpaikalla


Totti seuraa tomerana tapahtumia joella


Tämä viikko on tarjonnut juhlahetkiä


3 kommenttia:

  1. Hei hollolan väki. Onko teillä tietoa kuinka paljon luvat maksavat tuonne norjan tenovuonolle, minkä raja meritaimenen kalastamisessa on muuttunut?..en ymmärrä tuota norjaa ni vaikea etsiä netistä.Tiedän missä lupia myydään, mutta hinnat olisi mukava tietää :) eli 16-18 ja aikuiselta paljonko?

    VastaaPoista
  2. Hei. Aikuisen lupa on 250 kruunua ja nuorten lupa 100 kruunua. Yli 18 vuotiaat tarvitsevat lisäksi Norjan kalastuskortin 247 kruunua. Lisäksi pitää olla desinfiointitodistukset. Meriraja on siirtynyt viimeiseen niemenkärkeen. Toisinsanoen vanha ilmainen kalastuspaikka on nyt maksullinen. Kalastuskausi alkaa 15.7.

    VastaaPoista
  3. Hei. Aikuisen lupa on 250 kruunua ja nuorten lupa 100 kruunua. Yli 18 vuotiaat tarvitsevat lisäksi Norjan kalastuskortin 247 kruunua. Lisäksi pitää olla desinfiointitodistukset. Meriraja on siirtynyt viimeiseen niemenkärkeen. Toisinsanoen vanha ilmainen kalastuspaikka on nyt maksullinen. Kalastuskausi alkaa 15.7.

    VastaaPoista