Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Puukkokurssilla osa 2

Viikko livahti huimaa vauhtia ja viikonloppuna ajelin taas koulunpenkille Hämeenkoskelle, siis Wellamon puukkokurssille. Koska en päässyt perjantain iltasessioon, nikkaroin keskeneräisen kahvan ja lestan valmiiksi kotiverstaassa. Kahvan muotoilin siten, että puukkoa on helppo käyttää myös sisäänpäin veistäessä, kuten vaappurunkoja muotoiltaessa. Ennen puukon tupen neulomista taoin kurssilla uuden terän toista puukkoa varten. Terän hiomisen jälkeen se odottaa kahvaa ja tuppea joko kotiverstaassa tai sitten uudella puukkokurssilla... 


Kahva on muotoiltu ja terä on lestan sisällä

Tupen neulominen oli aivan uusi kokemus. Kostutettu nahka aseteltiin tarkasti muovikelmuun käärityn puukon ja lestan ympärille. Naskalilla tehtyjen reikien kautta nahka ommeltiin tukevalla langalla ja kahdella neulalla tiiviiksi paketiksi. Kostea nahka asettuu kauniisti kun sen kireys on sopiva. Sauma on tarkasti puukon kyljellä, kantajaansa vasten. Sauma sai valmistuttuaan lisäksi liimatiivistyksen. Liiman kuivumisen ja sauman viimeistelyn jälkeen tuppeen lisättiin koristukset. Kostea nahka on vaivaton koristella. Tahattomia "koristeita" ilmaantuu nahan pintaan mahdollisista työalustan epäpuhtauksista. Kädet kannattaa myös pitää puhtaina vaaleaa nahkaa käsiteltäessä.


Tarkkaa hommaa tämä tupen ompelu


Ninan tyylinäyte


Johannan kädenjälki on huippua


Reino ompelee jo rutiinilla


Valmis ommel


Tupen muoto alkaa hahmottua


Hillityt koristukset ja ripustuslenkki

Tupen ripustuslenkin, kantuumin eli lipenterin valmistamisen jälkeen tuppi voidaan vielä värjätä. Vesiohenteiset nahkamaalit ovat helppokäyttöisiä ja värisävyjä on useita. Ennen maalaamista tuppi puhdistetaan rasvasta asetonilla. Maalin kuivahdettua tuppi käsitellään vielä nahanhoitoaineella. Nyt puukko tuppeineen on vihdoin valmis. Muutaman päivän kuivumisen jälkeen tupen sopivuus tarkistetaan viimeisen kerran. Samalla puukkoa kosteudelta suojannut muovikelmu poistetaan lopullisesti. 


Hanna laittaa väriä pintaan


Tuppikin on nyt valmis


Kurssilaisten kahden viikonlopun aherruksen tulokset


Hannu tuntee puukkojen salat


Tämä kurssi oli todella antoisa ja mielenkiintoinen. Oma puukkoni pääsee jokapäiväiseen käyttöön vaappuverstaalle. Kempeleläisen Seppo Härkösen tekemä, yli 25 vuotta hyvin palvellut puukko saa rinnalleen uuden työkalun. 


Tämä puukko pääsee kovaan käyttöön

Kiitos Hannu ja koko kurssiporukka mukavista hetkistä. Hannalle suuri kiitos tälle kurssille houkuttelemisesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti