Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Juhannusviikko

 Kun Etelä- ja Keski-Suomessa saatiin menneellä viikolla sananmukaisesti kärvistellä paahtavassa helteessä, oli Utsjoella mitä mainioimmat ulkoilusäät. Me kävimme alkuviikosta päiväretkellä Nammajärvellä. Nammajärvi sijaitsee puolessavälissä Utsjoen kirkolta Kuoppilasjärvelle. Reitti on osa Utsjoen retkeilyreittiä, joka on yhteensä 25 km. Nammajärvellä oli Arktisen aikavaelluksen infotaulu jossa oli mielenkiintoista luettavaa maailmankaikkeuden syntyhistoriasta. 


Korpikiitäjäinen tallusteli samalla polulla kanssamme


Mustaviklon näimme nyt ensimmäistä kertaa


Tätä infotaulua lukiessa tuntee itsensä melko pieneksi


Nammajärven kota häämöttää edessä


Silmä lepää ja mieli rauhoittuu näissäkin maisemissa


Kuoppilastunturi sijaitsee aivan mökkimme takana. Kesän ensimmäinen vierailu huipulle on aina yhtä vaikuttava. Silmät kannattaa täälläkin pitää auki niin horisonttiin kuin maan pintaan. Huipulla tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt.


Helena toteaa Rastigaissalla olevan vielä runsaasti lunta


Lapinvuokko viihtyy Kuoppilastunturin rinteillä


 
Lapinorvokki on pieni mutta kaunis


Korpiorvokki kasvaa serkkunsa tavoin lehtomaisissa kosteikoissa.
Kuoppilaalle johtavan polun varressa on juuri sellainen.


Nyt kun Teno on rauhoitettu lohenkalastuksen osalta, on hyvä aika tehdä veneelle perusteellinen kunnostus. Hemmon vene on jo huomattavan iäkäs, mutta se palvelee vielä vuosia lohensoudussa. Menneellä viikolla tehdyn pienen remontin jälkeen se on jälleen valmis kotikoskensa Kivikosken kuohuihin.


Hemmo ja vene odottelevat jo ensi kesää

Keväinen jäidenlähtö muokkaa jokea vuosittain. Vitoslompolon lähtöpaikan yläpuolella ovat jäät työntäneet suurta kiveä alavirtaa kohti ja samalla pyöritelleet sitä muutaman metrin kohti rantaa. Jos ja kun vesi tästä vielä laskee, niin tälle kivelle kävelee kumisaappaissa.


Tuttu kivi on päljastunut melko särmikkääksi tapaukseksi


Hiipakat ovat jälleen kesäloman vietossa Utsjoella. Sakusta on tulossa kovaa vauhtia kova kalamies, sillä omalla virvelillä on väsytelty jo monta kalaa. Yksi nuoren kalamiehen kohokohtia oli kun viime kesänä Saku sai isänsä Masan kanssa Tenosta lohen. 


Saku on virveli olalla ja pakki kädessä valmiina kalareissulle vaikka heti


Viime kesänä juhannuspöydässä tarjoiltiin lohta. Tänä kesänä söimme Nollamista pyydettyä harjusta. Paistettu Tenon harjus on erinomainen ruokakala sekin. 


Tämä harjus tarttui Savikon Arin sitomaan perhoon


Kyllä maistui


Sateenkaari koristeli Nollamin rantapenkkaa


1 kommentti: