Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

torstai 4. kesäkuuta 2020

Meidän Vesijärvemme


Meidän tutustuminen Vesijärveen alkoi 1980-luvun puolivälissä. Vastikään Lahteen muuttaneelle pariskunnalle Vesijärvi oli suuri ja tuntematon. Pohjanmaan mataliin järviin tottuneille Vesijärvi tuntui lähes mereltä, olihan järvi laaja ja syvyyttäkin parhaimmillaan kymmeniä metrejä. Vaikka vietimme aluksi kesät synnyinseuduillamme, hommasimme pian oman veneen Messilän satamaan. Veneen avulla järvi alkoi tulla vähitellen tutuksi. Muutama kalakin erehtyi virveleihimme, mutta kalastuksellisesti järvi pysyi pitkään arvoituksena. 


Ensimmäinen veneemme ylväänä laiturissaan


Vähäisen käytön vuoksi luovuimme veneestämme muutaman vuoden jälkeen. Kalastuskuumetta hoidimme Keski-Pohjanmaalla, Lestijärvellä ja viikon tai kaksi pohjoisessa, Tenolla. Talvisaikaan innostuimme kuitenkin vähitellen pilkkimisestä, johon Vesijärvi tarjosi loistavat mahdollisuudet. Saalisvarmuuskin tuntui olevan yllättävän hyvä ja järven arvoitukset alkoivat aueta pienin askelin. 


Vesijärven vauraita ahvenia


Nokipannukahvit voi keittää jäällä risukeittimellä


Kata nauttii pilkkireissusta ahkiossa, porontaljan lämmössä


Talvien lyhentyessä ja avovesikauden pidentyessä hankimme uudestaan veneen. Nykyinen veneemme soveltuu erinomaisesti kalastukseen ja nimenomaan heittokalastukseen. Tällä hetkellä kalastamme lähestulkoon ainoastaan jigaamalla ja saaliiksi pyydämme erityisesti ahvenia ja kuhia. Kirkkaan Vesijärven vaalea ahven on todella herkullinen kala, joka on kohtuullisen helppo pyytää ja jigatessa saaliiksi valikoituu juuri sopivan kokoista ruokakalaa. Messilän sataman läheisyydessä on monta hyvää paikkaa, mistä ahvenet yleensä löytää. 


Vesijärveä voi ihailla vaikka sisävesilaivan kannelta


Meidän Vesijärvemme näyttää usein tältä


Tällä viikolla kalastimme Elisan ja Harrin kanssa


Nykyisen veneemme hankittuamme käymme Veskulla parhaimmillaan jopa useita kertoja viikossa. Kotoamme on lyhyt matka satamaan, joten järvelle lähtöä ei tarvitse aina suunnitella kovin pitkään. Meidän kalaretkillä on yleensä eväät mukana. Pidemmillä retkillä käymme välillä maissa, keitämme nokipannukahvit ja välillä jopa teemme ruoan. 


Joskus kalareissulla syödään vähän paremmin...


Vietämme nykyään melko paljon aikaa Vesijärvellä. Järven vesi on puhdistunut valtavasti sitten 80-luvun. Järven tilan merkittävä kohentuminen on hyvä esimerkki siitä kuinka oikeanlaiset toimet voivat vaikuttaa ympäristömme tilaan. Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö on tehnyt arvokasta työtä järven hyvinvoinnin eteen. Vesijärvisäätiöstä voi lukea lisää vaikka Helenan blogista. Järven rikas luonto tarjoaa paljon nähtävää. Kauniiden maisemien lisäksi kameramme etsimeen on tarttunut monia lintulajeja, merikotkasta lähtien. Kalalajeista meille ovat tulleet tutuiksi ahven, särki, lahna, kuha, hauki, kuore, seipi ja suutari. Harvinainen saalis oli ystävämme jigiin tarttunut simpukka. Vesijärvestä on tullut loistava virkistyskalastuskohde, jota voisi markkinoida nykyistä tehokkaammin erityisesti vapakalastuksesta kiinnostuneille. 


Silkkiuikkuparin soidinmenoa oli hauska katsella Siikaniemessä


Laulujoutsenet viihtyvät myös Vesijärvellä


Merikotka liiteli arvokkaasti yllämme


Vesijärvestä on tullut merkittävä virkistyspaikka sen rannoilla asuville ihmisille. Kalastajien lisäksi järvellä on monenlaista kulkijaa, niin kesällä kuin talvella. Suurella järvellä on tilaa kaikille, kunhan muistamme liikkua siellä asiaan kuuluvasti, muita häiritsemättä. 


Enonsaari syksyisessä väriloistossaan


Leijahiihtäjä Messilän edustalla


Talvivaelluskurssin osallistujat yöpyivät jäällä teltoissaan


Vesijärvi on myös melojien suosiossa


Auringonlaskua voisi ihailla loputtomiin


Olemme ihastuneet Vesijärveen vähitellen. Sydäntä lämmittää erityisesti järven nykyinen tila.  Hienoa kehitystä on syytä jatkaa ja tukea kaikin tavoin. 


#MunVesijärvi 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti