Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Nils Master Kalastuspäivä Kalkkisissa


Finlandia Uistin perustettiin vuonna 1963. Kankaan veljesten, Hannun ja Kalevin perustaman uistintehtaan tuotteita käytetään nykyään ympäri maailman ja kukapa ei tuntisi heidän kehittämiään Nils Master -vaappuja. Sellaisia taitaa löytyä lähes jokaisen suomalaisen kalamiehen pakista. Kankaat hankkivat v.1978 ruotsalaisen Bete-tuotemerkin ja valmistavat mm. Lotto-lippoja ja muita Bete-merkin tuotteita vaappujen ohella Kalkkisissa, Asikkalassa. Uistintehdas järjesti lauantaina kalastuspäivän, johon mekin osallistuimme. 


Finlandia Uistimen vanha tehdas Kalkkisissa


Aurinko paistoi kirkkaasti pakkasaamun jälkeen kun ajelimme kohti Kalkkista. Atte ja Niko lähtivät mukaamme, olihan nyt ainutlaatuinen tilaisuus nähdä samalla oikea uistintehdas. Kalastuspäivä pidettiin entisellä Kalkkisen kansakoululla, joka toimi pitkään Finlandia Uistimen ainoana toimitilana. Nykyään varsinaiset päätuotantotilat sijaitsevat Kalkkisen keskustan läheisyydessä, missä on moderni tuotantohalli ajanmukaisine laitteistoineen. Vanha koulu kävi pieneksi tuotannon laajennuttua ja markkinoiden paisuttua kauas ulkomaille. Kodikas koulurakennus toimii yhä varastona ja esim. koukutuksia tehdään yhä vanhoissa tiloissa. Mainittakoon että moni tehtaan lähes parista kymmenestä työntekijästä on käynyt koulua tässä rakennuksessa. Finlandia Uistimessa vaikuttaa yhä vahva perheyrityksen leima.


Tämä näyttää aidolta uistintehtaalta


Kalastuspäivä näkyi houkuttelevan uteliaita tasaisena virtana. Vanha hirsinen koulurakennus huokui entisajan tunnelmaa. Vaappuja näkyi jos jonkinmoista, valmiita ja keskeneräisiä. Pitkä uittoallas näytti kerrankin riittävältä. Täältä sitä maailmaa on valloitettu. Kankaan veljeksillä oli aikoinaan  selkeä visio erottua jo varhaisessa vaiheessa muista valmistajista ja se on kannattanut. Omaperäiset tuotteet osoittautuivat nopeasti erinomaisiksi ja niiden englanninkieliset nimet sopivat monen ulkomaalaisen suuhun: Spearhead, Stalwart ja Invincible. Loppu onkin sitten suomalaista vaapunvalmistuksen historiaa. 


Invinciblet rivissä


 Monet kalastuspäivään osallistuvista olivat tulleet hankkimaan itselleen tehtaan tuotteita, joita sai nyt ostaa edulliseen hintaan. Varaston hyllyjen kätköistä saattoi löytää myös jotain spesiaalia jos osasi vain kysäistä. Sisätiloissa näimme komean täytetyn lohen jonka Kalevi oli väsytellyt Tenolta paikallisen soutajan veneessä. Pihalla oli vene-elektroniikkaa esittelevä pakettiauto. Mekin teimme tuttavuutta uuteen kartta/kaiku -yhdistelmälaitteeseen. Pitäisiköhän sitä kirjoittaa kohta joulupukille?


Vene-elektroniikkaa esittelevä auto


Ensikäden tietoa laitteiden käyttäjältä


Totti piti seuraa ulkona oleville ihmisille sillä aikaa kun me olimme sisätiloissa. Ulkona oli myös nuorimmille tarkoitettu uistimen tarkkuusheittopaikka, mistä Atte korjasi nappiheitollaan tyylipisteet ja sai muistoksi mukaansa pienen tuotekassin. Pihalle oli tuotu myös kaksi komeaa venettä jotka oli molemmat varustettu viimeisen päälle kaikin mahdollisin laittein ja vermein. Veneiden mukavat omistajat olivat omistautuneet harrastukseensa täysin palkein.


Atte heittää tarkasti


Veneet vaikka isommallekin vedelle


Kahvi- ja makkaratarjoilu pelasi hienostiEi kommentteja:

Lähetä kommentti