Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Suomen lämpimin paikkakunta, Utsjoki


Tänäkin kesänä Utsjoki nappasi Suomen lämpimimmän paikkakunnan tittelin itselleen. Lohensoutajat ovat saaneet tällä viikolla komeiden saaliiden sijaan kotiinviemisiksi kunnon rusketuksen. Korkealla ollut vesi laski helteiden ansiosta jo hyvään soutukuntoon. Viime yönä alkanut sade on nostanut vettä jo yli 35 cm, mikä laittanee helteiden passivoimat lohet taas liikekannalle. 




Olen soutanut viimeisen kolmen viikon aikana 3 kalastuslupaa. Arpaonni oli kalastuksellisesti jokseenkin "täydellinen" kun viimeinenkin soutupäivä osui tuolle kovimmalle hellepäivälle. Tärppikeiton kaveriksi sain sentään nauttia komeasta nähtävyydestä, kun paksu sumu täytti jokilaakson. Joella liikkuminen piti keskeyttää hetkeksi turvallisuussyistä ja päätin keskittyä ilmiöstä nauttimiseen ja valokuvaukseen. 


Sumu alkaa laskeutua


Kohta on syytä rantautua


Tämä kesä jää historiaan sikäli poikkeuksellisena, että kyttyrälohet ovat tehneet invaasion pohjoisiin lohijokiin, Teno mukaanlukien. Jos aiempina vuosina kutukumppanin löytäminen oli "gorballe" vaikeaa, on niitä tänä kesänä tarjolla yltäkyllin. Mitä tämä tarkoittaa tulevina vuosina joen alkuperäiselle kalakannalle, askarruttanee kalamiesten lisäksi myös tutkijoita. Nyt kyttyrälohia on niin runsaasti, että joissakin mietovirtaisissa paikoissa useamman kyttyrälohen yhtäaikainen tärppi on venekalastajalle jopa todennäköinen. 


Saimme lohestavalta ystävältämme tuliaisia Pykeijasta, pienen nipun kuningasravun jalkoja. Kuningasravun pyynnistä on tullut uusi elinkeino hiipuvalle kveenikylälle. Pakastimessa odottaneille koiville tuli käyttöä, kun vieraaksemme saapui Nordkapista moottoripyöräillyt Kimmo. Hän sai tuoreimman utsjokelaisen ravintolan keittiömestarilta täsmäohjeet kuningasravun valmistamiseen. Kypsäksi keitetty ravunjalka aukeaa helposti normaaleilla saksilla ja maukas liha on helppo kaapia kuoren sisältä. Ravunliha annosteltiin sitten ruislastujen päälle sekä valkosipulimajoneesihöysteen että yrttituorejuuston kera. Makuelämys oli kerrassaan loistelias. 


Kuningasravun jykevä saksi


Hellepäivän melojat Tenolla


Kaksoissateenkaari Nuoraskarin yllä


Tämä pihapiirin asukki lienee nuori västäräkkinaaras



4 kommenttia:

  1. Lapin Kansasta luin noista kyttyrälohista Tenossa. Oliko ihan syötävää tavaraa teillä? Kurja kokeilu itänaapurilta, jos Tenon tasapainon nuo otukset pilaavat.

    T: Illi

    VastaaPoista
  2. Moi Illi! Me savustimme saaliiksi saamamme kyytyrälohen ja kala oli ihan hyvää syötävää. Tiedän kuitenkin kalamiehiä ketkä eivät saamiaan kyttyrälohta ruoaksi laittaneet. Loppukesän kyttyrälohet ovat kuulemma menettäneet parhaan makunsa.

    VastaaPoista
  3. Tuo ravunjalka vaikuttaa herkulliselta idealta kun seuraavan kerran selvitään tuonne suunnalle reissuun. Saakohan niitä ostettua paikallisilta kalastajilta tai ravustajilta tai miksikä heitä nyt pitäisi kutsua?

    VastaaPoista
  4. Luulen että kuningasravun jalkoja voi ostaa esim. Varanginvuonon rannan kalastajilta. Ostoreissuun kannattaa yhdistää samalla kuningasravun pyyntireissu paikallisen kanssa. Siinä tapauksessa Pykeija voisi olla hyvä vierailukohde.

    VastaaPoista