Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Veistohommia


Toivo Pylväläinen on yksi merkittävimmistä vaapunvalmistajista maassamme. Hän asui kymmeniä vuosia keskellä Päijännettä, kolmen kunnan rajojen risteyksessä olevassa Koreakoivun saaressa. Alkeellisista oloista huolimatta Toivo Pylväläinen viihtyi saaressa mainiosti eikä valitellut yksinäisyyttä. Innokas kalamies pyysi kalaa särpimeksi kesät talvet ja veisteli kaarnasta ottavia vaappuja jotka ovat nykyään haluttua keräilytavaraa. Pylväläisen antoi vaappujen parissa tekemällään työllään merkittävän perinnön maamme vaapunvalmistajille, niin suurille kuin pienille.

Terveellistä lukemista meille kaikille


Tällä viikolla on verstaalla nikkaroitu ahkerasti. Omatekoiset puulusikat ovat tällä hetkellä Brittein saarilla kovaa huutoa, mikäli paikalliseen sanomalehteen on uskominen. Meidän verstaalla ensimmäinen lusikka syntyi jo viime vuonna ja tänä syksynä tuo veistokuume tarttui Hannaan, Nikoon ja Tuulaan. Vaellusruokia syödessä lusikan on syytä olla riittävän pitkällä varrella varustettu, mikäli haluaa syödä pussiruokia puhtain sormin. Itse tehden lusikasta saa suuhun ja käsiin sopivan persoonallisen mittatilaustuotteen. Kataja lienee parhaita ja käytetyimpiä puulajeja ruokailuvälineisiin. Puun sitkeyden tuoma kestävyys ja helppo veistettävyys lienevät kauneuden lisäksi syinä katajan suosioon. Katajaa työstettäessä valloittava tuoksu kiemurteli veistokolmikon sieraimiin heidän veistäessä omia lusikoitaan. Tekemisen riemua oli näillä lusikkanikkareilla kuin lapsilla konsanaan kun omien käsien taidot tuottivat toinen toistaan upeampia lusikoita. Katajan hienot ja värikkäät syyt antoivat jokaiselle lusikalle oman persoonallisen ulkonäön. Kahta samanlaista lusikkaa syntyy tuskin koskaan. 

Hannan aihio alkutekijöissään


Tuulan lusikkaan haettiin mittoja toisesta lusikasta


Niko kovertaa tarkkana


Hanna toivoo joukulahjaksi Raspi-Roopea


Tuula muotoilee lusikan vartta


Koverrustaltta on tässä hommassa tarpeen


Katajan kauneutta


Tuulan lusikkaa koristaa kalanpyrstö


Kyllä näillä nälkä lähtee


Viime viikolla oli upeita aamuja. Helena ampaisi Totin kanssa lenkille Lapakiston alueelle, missä oli satumainen tunnelma.

Sammaliston rannan silhuettia


Hämähäkin verkko pyynnissä


Sammaliston rauhaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti