Tänään oli upea ulkoilusää. Aurinko paistoi pitkin päivää ja yöpakkaset olivat kovettaneet hanget teräksisiksi. Hiihtomatka Vesijärven Laitialanselän pilkkipaikoille sujui lähes lentämällä. Pilkkipäivän lounas tehtiin kalapaikalla. Vaellusreissuja varten hommattu retkikeitin taitaa liittyä pilkkireissuillemme useamminkin. Japanilainen Ramen-nuudelikeitto jälkiruokakahveineen maistui erityisen hyvältä hiihtomatkan jälkeen.
Helenan Lounasravintola Laitialanselällä
Ramen-keitto uudenkarheassa haudutuspussissa
Kahvipannu...
...on samalla kätevä presso
Pari kyrmyniskaa normiahventen joukossa
Laitialanselän komea lokki pitää särjistä
Vaapuntekijän on syytä tuntea myös vaappujen historiaa. Suomessa on maailmanlaajuisestikin pitkät perinteet vaappujen teossa. Kajaanilainen kalastusvälinevalmistaja Herman Renfors oli yksi maailman ensimmäisistä, jollei ensimmäinen vaapuntekijä joka kiinnitti vaapun runkoon erillisen uintilevyn. Sittemmin nerokas oivallus mahdollisti vaapulle kalan luonnollista uintia jäljittelevän uintiliikkeen.
Vanhoissa Tuulos-vaapuissa näkyy hyvin vaappujen eri uintityylien etsiminen. Vaikka Tuulos-vaappuja ei ole valmistettu enää vuosikymmeniin, ovat etenkin niiden uintilevyratkaisut vaikuttaneet tämän päivän vaapuntekijöiden tuotoksiin. Vaapun kyljille ulottuneet uintilevyt antoivat vaapuille ainutlaatuisen uinnin. Herkän uinnin säätäminen vaati erityistä tarkkuutta. Tuulos-vaaput olivat edelläkävijöitä myös materiaalien suhteen. Muoviseoksesta valmistetut solakat rungot olivat kestäviä ja valmistettiin kahdesta osasta. Ruostumaton runkolanka olisi tehnyt vaapusta lähes ikuisen. Tuulos-vaappua käytettiin aikoinaan hyvällä menestyksellä myös Tenolla. Vaappujen värimaailma kelpaisi tämän päivänkin kalamiehille.
Hieno vaappukokoelma halsualaisesta viehepakista
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti