Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Hollolan Uistimen suolakala


Aluksi synnytetään poika ja kasvatetaan 17 vuotta. Sitten lainataan tuolta pojalta harjuksen kalastamiseen sopiva perhokela. Kela kiinnitetään kuutosluokan vapaan, joka on ostettu harjuksen kalastuksesta kovasti kiinnostuneelta ystävältä. Vapa on tässä reseptissä kyseisen ystävän omatekemä. Kaikki kalastusvälineet desinfioidaan Tenon varrella ja pyydetään asiaankuuluva desinfiointitodistus.

Hankitaan myös paljon erilaisia perhontekovälineitä. Perhopenkkiin kiinnitetään Kamasanin B 175 koukku, joka on kokoa 10. Koukku pohjustetaan mustalla sidontalangalla ja seuraavaksi kiinnitetään pieni pätkä punaista villalankaa. Villalankaa jätetään hieman vapaana näkyviin koukun peräpuolelle. Sitten pyöritellään riikinkukon siikasia sopivasti ja tehdään häkilä ruskeasta kukosta, tehdään pää mustalla sidontalangalla ja lakataan - tarvittaessa lakkaus toistetaan. Jätetään kuivumaan vähintään yön yli.

Haetaan Ivalon matkahuollosta synnytetyn pojan isän isoisän veli vaimoineen Tenon rantaan. Matkalaisille ja omalle väelle hankitaan asiaankuuluvat Tenon kalastusluvat sekä Norjan kalastuskortti. Valmistaudutaan kalastusjaksoon riittävällä vakavuudella ja oikealla mielentilalla.

Rannassa tulee olla valmiina vene. Puetaan pelastusliivit - veneellä hurautetaan toiselle puolen jokea ja aloitetaan harjuksen perhokalastus. Harjus narrataan tarttumaan perhoon ja se väsytellään kunnioituksella ja haavitaan hartaudella. Harjus verestetään välittömästi. Ajaa hurautetaan kiviä väistellen takaisin mökkirantaan ja harjus suolistetaan lähitiirojen iloksi. Kipaistaan törmä ylös puolijuoksua ja harjus fileoidaan meleko hengästyneenä.

Pyydetään aiemmin mainitun pojan aiemmin mainitun isän isoisän veljen vaimoa suolaamaan kala. Se tapahtuu seuraavasti: Kala-astian pohjalle ripotellaan karkeaa merisuolaa ja päälle asetellaan tuoretta tilliä. Tähän päälle laitetaan ensimmäinen harjusfile nahkapuoli alaspäin, päälle jälleen tilliä, merisuolaa ja uudelleen tilliä. Sitten laitetaan toinen filepala nahkapuoli ylöspäin. Tämän jälkeen kalan pintaan uudelleen tilliä ja vielä kerran merisuolaa. Pannaan posliinilautanen syntyneen keon päälle ja astia kaloineen annetaan suolaantua yön yli  jääkaapissa.

Aamulla ravistellaan ylimääräinen suola pois kalan pinnalta sekä poistetaan tillit. Näin syntynyt suolakala nautitaan ruisleivän, voin ja pannukahvin kera hyvässä seurassa.

Namskis, namskis


2 kommenttia:

  1. Hahhahhah! Tuohan on paljon parempi ohje kuin mikään Lapin miehen lintukeitto ikinä...! =)

    VastaaPoista
  2. vesi herahti kielelle... Tahtoo kanssa!!! =)

    VastaaPoista