Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Matkailu avartaa


Kuluneella viikolla tutustuimme pohjoissaamelaiseen historiaan. Utsjoen kirkkotuvat ovat näkemisen arvoiset. Nuori ja taitava opas esitteli meille alueen rakennukset kertoen hienosti entisöityjen tupien mielenkiintoisesta historiasta. 

Kirkkotuvat sijaitsevat aivan kirkon kupeessa


Tässä saunassa presidentti Urho Kaleva Kekkonen saunoi vieraillessaan Utsjoella


Ajan patinaa Mantojärven rannalla


Viikolla poikkesimme myös Varanginniemimaalla. Pykeija (Pykeijä) on pieni kalastajakylä Varangilla, jonka perustivat 150 vuotta sitten paikalle saapuneet suomalaiset. Kehnoja oloja kotiseudultaan paenneet asukkaat muodostivat tiiviin yhteisön joka eli omissa oloissaan välttyen mm. sodan kauhuilta. Ensimmäinen tie kylään valmistui vasta vuonna 1962. Suomen kielellä pärjää kylässä yhä ja lähes kaikkien asukkaiden sukunimet ovat suomalaisperäisiä. Ympärivuotisia asukkaita kylässä on n.250. 


Pykeijan kylä sijaitsee kauniilla paikalla


Muistomerkki suomalaisille esi-isille


Herkullinen kuningasrapu-kalalautanen Lassigårdenin kahvilaravintolassa


Nämä puiset kalastusalukset ovat jo eläkkeellä


Nessebyn Byluftissa on näkemisen arvoinen merisaamelaismuseo. Helmer Losoa, jonka sukujuuret ovat Sodankylän Luusuassa, on kerännyt hienon kokoelman Varangin alueen merisaamelaisuudesta. Helmerin veli, sympaattinen Ragnvald, esitteli meille kokoelman tarinoiden säestämänä selvällä suomen kielellä. 


Kalastajan kammi


Itsekin pallaksia pyytänyt Ragnvald näyttää kuvaa todellisesta jättiläisruijanpallaksesta


300-kiloinen isomus vuodelta 1985. Pyytäjinä paikalliset herrat Johansen ja Porsanger


Ambulanssikelkka


Museon tunnelmaa


Lohitiinut


Mustadin koukkuja avaamattomassa alkuperäispaketissa


Toistakymmensenttinen turskakoukku johon laitettiin kalanpala syötiksi


Matkailun ohella on käyty välillä joella lohestamassa. Omaan veneeseen lohia ei neljällä luvalla eksynyt vaikka väsyttämään on päästy useampaan kertaan. Viimeisin karkasi hetkeä ennen koukkausta tänä aamuna...

Seppo ehti käydä tiistaina joella vanhan ystävänsä Olavi Kallion kanssa. Olavi tuntee nämä vedet kuin taskunsa ja souti Sepon kanssa vaapun lohen suuhun.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti