Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Loman alkupäiviä

 Helena oli alkuviikosta Oulangan kansallispuistossa täydentämässä EcoTraining-ohjaajakoulutustaan. Nuo kolme päivää koulutukseen osallistujat viettivät Koillis-Kairan jylhissä maisemissa, hellekelin säestäminä. Minä olin tuon ajan Keski-Pohjanmaalla sukuloimassa. Ehdimme käydä isän ja Heinon kanssa myös pienellä kalareissulla Perhon Ahvenlammella. Täysin tyynessä säässä siiat herkuttelivat lammen peilityynellä pintakalvolla olleita hyönteisiä. Satumaisen kauniin illan ainoa saalis oli Heinon saama kirjolohi.


Ahvenlammen iltatunnelmaa

Helenan kurssin päätyttyä olimme Katan kanssa vastassa Oulangan luontokeskuksessa. Samalla kävimme ihailemassa kuuluisaa Kiutaköngästä. Kosken pauhu kuului kauas ja oli näkemisen arvoinen. Kosken rannalta on löytynyt merkkejä vanhasta asutuksesta. Mahtava koski on vetänyt puoleensa ihmisiä jo tuhansia vuosia. Toivottavasti joki saa virrata vapaana vielä lukuisien sukupolvien ajan.


Kiutaköngäs puhuttelee voimakkain kuohuin


Teno virtaa pienessä tulvassa. Viime kesään verrattuna veden korkeus on pari metriä matalammalla, sillä viime kesänä koettiin Tenolla todellinen suurtulva. Tänä kesänä lohet saavat uida vapaasti kutupaikoilleen. Ainoat pyyntitoimet kohdistuvat taimeneen ja harjukseen. Mainittakoon että Suomen puolella myytävä harjuslupa oikeuttaa kalastaa vain kotimaamme rannalta. Norja ei tämänhetkisen tiedon mukaan harjuslupaa myy, joten moni vastarannan hyvä harjuspaikka saa levätä rauhassa.


Nuoraskari ja Kaava


Viime kesänä tulvavesi peitti Kuninkaankiven alleen


Levajoki tulvii hellepäivien jälkeen


Hannunväylän yläosan Hyljekivi on tuttu vesimittari lohimiehille


Tunturikurjenherne kukkii jo Tenon rannoilla


Metsätähti on kukista kauneimpia


Tällä pajulla on hauskat kukinnat


Vitosniemen Geokätkö on huollettu


Tuore EcoTraining-ohjaaja ja Kata ihailevat maisemia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti