Tervetuloa Hollolan Uistin -blogiin

Pääset aina blogin etusivulle klikkaamalla lohenpyrstön kuvan vasenta yläkulmaa, jossa lukee Hollolan Uistin vaalealla tekstillä.
Alla olevat kuvat näet suurempana klikkaamalla kuvaa.

sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Ilmon vaappuprojekti

Ilmo on monin tavoin lahjakas nuori taitelija. Visuaalisuus ja hahmottaminen ovat hänen suuria vahvuuksia. Vaapunteossa hahmottamisesta on paljon hyötyä. Lauantaina pääsimme aloittamaan Ilmon vaapuntekoprojektin ja tavoitteena on tehdä muutama erilainen vaappu. Veistämme eri vaapunteon vaiheet yhtä aikaa, jolloin oikeat työtavat tulevat heti tutuiksi. Puukon käyttö ja veistäminen sujuivat Ilmolta vaivattomasti. Pienen puukapulan pyörittely kädessä ja sen vuoleminen vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Oikeat otteet puukosta ja vaappuaihiosta tekevät työn helpommaksi. Runkolangan taivuttelu sujui myös hämmästyttävän sujuvasti ensikertalaiselta. Ilmon ensimmäinen vaappurunko on nyt liiman kuivuttua valmis ensimmäiseen lakkaukseen. Oikeammin pitäisi kai puhua pohjustuksesta, sillä runko upotetaan tinnerissä sulatettuun muoviin jotta saadaan kestävä ja tasainen pohja maalaukselle. Vaapunvalmistuksessa käytettävät aineet ovat muuttuneet melkoisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. 


"Tästä se lähtee", Ilmo riemuitsee


Hionnalla viimeiset epätasaisuudet katoavat aihiosta


Runkolanka yhdistää siimalenkin ja koukut


Runkolangan liimaus


Langan päälle liimattu viilu tekee vaapusta kestävän

Verstaalla on tehty vaappurunkoja enemmänkin. Kun ehtii tehdä muutaman rungon viikossa, niin niitä valmistuu tasaiseen tahtiin. Vaapunteon ohessa on mm. editoitu lohenväsytysvideota Lieksaan. Viime kesänä sain kuvattua Tenon törmältä tuttujen lohikonkarien lohenväsytyksen. Lähes 15-kiloinen kojamo koukattiin onnistuneesti Piippukiven niskalla. Nyt jännittävät hetket voi kokea uudelleen kotisohvalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti